Kinezi u tajnosti vakcinisali stotine hiljada ljudi, a najveći proizvođač vakcina nema dobre vesti

Kinesko zakonodavstvo omogućava "preskakanja" kliničkih istraživanja u slučaju vanrednih situacija

  • 11
Vakcina, Rusija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Glavni izvršni direktor Serum Instituta, najvećeg proizvođača vakcina na svetu, Adar Punavala, izjavio je kako zbog toga što se proizvodni kapaciteti ne povećavaju dovoljno brzo, dostupnost vakcina za Covid-19 svima na svetu može biti osigurana najranije 2024. godine.

- Trebaće četiri do pet godina da svi na planeti dobiju vakcinu - tvrdi Punavala koji upozorava kako se, u slučaju vakcina koje predviđaju dve doze, treba proizvesti 15 milijardi doza.

Inače Serum Institut već ima potpisan ugovor s Astra-Zenecom o isporuci milijardu doza vakcine po ceni od tri dolara za 68 zemalja, a saradnju su dogovorili i s Novavaxom i sa ruskim Gamaleya Research institutom za proizvodnju Sputnik vakcine.

Punavala upozorava kako je očigledno da svet po pitanju vakcina želi da bude optimističan, ali on ne deli taj optimizam jer ne vidi adekvatan nivo kapaciteta, pa ni distributivne logistike. Njegova kompanija inače proizvodi oko 1,5 milijardi doza raznih vakcina godišnje koje prodaju u 170 zemalja.

Kakva vakcina je potrebna da se zaustavi pandemija?

Prema procenama izvršnog direktora američke Fondacije za istraživanje vakcina Petera Halea dve trećine svetske populacije moglo bi da bude vakcinisano do sredine 2023. godine. Uz uslov da se proizvede vakcina sa 75-postotnom učinkovitošću, što bi prema Heleovom mišljenju moglo biti dovoljno za zaustavljanje pandemije.

Inače, prema pisanju Voxa u svetu se trenutno razvija 211 vakcina od kojih je 9 ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja. Četiri od tih devet vakcina razvijaju kineske kompanije.

Kinezi već vakcinisali stotine hiljada ljudi

Kineska državna kompanija Sinopharm do sada je već potajno, prema informacijama Kineskog nacionalnog radija, „vakcinisala na stotine hiljada kineskih građana“.

Kinesko zakonodavstvo omogućava ovakve prečice, tačnije "preskakanja" kliničkih istraživanja u slučaju vanrednih situacija.

Vuhan institut za biološke proizvode, koji je deo Sinopharm grupe, prodao je u 2018. oko 400.000 loših vakcina za više vrsta bolesti zbog čega su kažnjeni, kao i njihovih devet zaposlenih.

U razvoju vakcina vrlo je agresivna i kineska kompanija Sinovac. Oni su odlučili da isprobaju vakcinu na 90 posto svojih zaposlenih ili 3.000 ljudi, uključivši glavnog izvršnog direktora. Sinovac je optužen za podmićivanje kineskog zvaničniika 2002.-2014. odgovornog za odobravanje lekova.

Kineske vlasti ranije su, kao što je poznato, odobrile vakcinu CanSino Biologicsa za vakcinisanje kineskih vojnika.

Video: Jovanović: Vakcine za koronu nema ali postoji plan kako će se vakcinacija sprovoditi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA