Tramp tvrdi da bi SAD mogle da imaju vakcinu za nekoliko nedelja, stručnjaci apeluju na oprez

Tramp je ponovio da će vakcina biti spremna za distribuciju do predsedničkih izbora 3. novembra

  • 0
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi SAD mogle da imaju vakcinu protiv korona virusa za tri ili četiri nedelje, dok neki američki zdravstveni službenici apeluju na oprez zbog ubrzanog postupka.

Tramp je, govoreći za ABC, branio svoju ulogu u odgovoru na korona virus te je kazao da će vakcina biti spremna za distribuciju do predsedničkih izbora 3. novembra.

- Vrlo smo blizu dobijanja vakcine. Ako želite znati istinu, prethodnoj administraciji trebale bi možda godine da razviju vakcinu zbog Agencije za lekove (FDA) i svih odobrenja. Mi dobijamo vakcinu za nekoliko nedelja. Moglo bi biti tri, četiri nedelje - kazao je.

Ranije je ovoga meseca Entoni Fauči, glavni stručnjak administracije SAD-a za zarazne bolesti, rekao za CNN kako većina stručnjaka veruje da će vakcina biti gotova do novembra ili decembra.

- Moguće je imati vakcinu i do oktobra, ali mislim da to nije verovatno - rekao je Fauči.

Drugi stručnjaci navode da naučno kredibilna vakcina neće biti dostupna do početka 2021.

Branio Amerikance koji se protive nošenju maski

Tramp je odgovarao na pitanja gledaoca i voditelja ABC-ja u gradskoj većnici Filadelfije. Kazao je kako je njegova odluka o zabrani putovanja iz Kine i Evrope u SAD spasila hiljade, ako ne i milione života.

Takođe je branio Amerikance koji se protive nošenju maski te je kazao da su i eksperti poput Faucčija menjali svoje mišljenje o toj problematici tokom krize.

Gotovo 6,6 miliona slučajeva zaraze korona virusom potvrđeno je u SAD-u, daleko najviše na svetu, uz gotovo 195.000 smrtnih slučajeva.

Tramp je rekao da SAD imaju toliko slučajeva zato što testiraju više nego druge zemlje.

Upitan o izjavama s početka pandemije, kada je umanjivao opasnost od korona virusa i govorio da će virus nestati, Tramp je odgovorio da nije umanjivao opasnost.

- Nisam umanjivao, zapravo, na mnogo načina sam uvećavao, što se tiče delovanja. Moje je delovanje bilo vrlo snažno - rekao je Tramp.

Video: Odvažan potez: Šojgu primio vakcinu protiv virusa korona i seo sa Srbima

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA