Koliko vredi život Afroamerikanke koju je policija greškom ubila u njenom stanu?

Tejlor je imala 26 godina kada je ubijena je 13. marta ove godine u raciji povezanoj sa trgovinom drogom, ali do upada u njen stan došlo je greškom

  • 3
Brionna Taylor Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Luivila u američkoj državi Kentaki doneli su odluku da isplate 12 miliona dolara odštete porodici Breone Tejlor, Afroamerikanke koju je policija ubila u njenom domu.

Tejlor je imala 26 godina kada je ubijena je 13. marta ove godine u raciji povezanoj sa trgovinom drogom, ali do upada u njen stan došlo je greškom.

Njeno ime je bilo je poslednjih meseci istaknuto na brojnim protestima protiv rasizma.

Lonita Bejker, advokat porodice Tejlor, nazvala je ovu nagodbu samo "jednim slojem" u traženju pravde i pohvalila je policijske reforme.

- Pravda za Breonu je višeslojna - rekla je Bejker na konferenciji za novinare zajedno sa gradonačelnikom Luivila Gregom Fišerom.

Ona je nagodbu nazvala "strašnom", ali samo delom onoga čemu se porodica nada, uključujući i hapšenje policajaca umešanih u njenu smrt.

Nagodba uključuje niz policijskih reformi u gradu, uključujući zahtev da sve naloge za pretres odobri viši službenik. U kratkoj izjavi za medije, Breonina majka Tamika Palmer pozvala je da budu podnesene krivične prijave protiv policajaca i zatražila od ljudi da nastave da izgivaraju ime njene ćerke javno zagovarajući reforme policije.

Nagodba je najveća novčana suma plaćena u slučaju policijskog prekršaja u istoriji grada.

Ubistvo Breone Tejlor izašlo je na svetlost dana nakon smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je umro nakon brutalnog hapšenja u Mineapolisu u maju. Njegova smrt izazvala je proteste u čitavom svetu.

Brionna Taylor Foto: Tanjug/AP

Šta se desilo sa devojkom?

Nešeto nakon ponoći, 13. marta, trojica policajaca upala su u stan Breone Tejlor jer su imali nalog za pretrs i to onaj koji ne zahteva od policije da uputi upozorenje pre upada.

Tejlor i njen partner Kenet Volker su u tom trenutku spavali.

Jedan policajac je razmenio vatru sa Volkerom, koji je imao dozvolu za oružje i koji je pozvao policiju misleći da je reč o pljački, a ne o raciji. Policajci, koji su ispalili više od 25 metaka, naveli su da su vatrom odgovorili na vatru nakon što je jedan od njih pogođen.

Tokom razmene vatre, Tejlor, koja je bila medicinski tehničar, pogođena je osam puta i kasnije umrla.

Na licu mesta nije nađena nikakva droga.

U tužbi koju je podnela porodice Breone, navodi se nepravda, upotreba prekomerne sile i grub nemar. Takođe se navodi da policija nije tražila nju ili njenog partnera, već nepovezanog osumnjičenog koji nije živeo u tom stambenom kompleksu.

Jedan od policajaca umešanih u raciju Bret Henksison otpušten je u junu. Ostala dvojica Džonatan Matingli i Majls Kosgrov smešteni su na odsustvo. Šef gradske policije takođe je otpušten u junu i to nakon odvojene policijske pucnjave.

Video: Isto ovo desilo se Džordžu Flojdu: Novi snimak policijske brutalnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ua političari

    16. septembar 2020 | 19:59

    Саучешће породици страдале. Али ... Али, зашто се све у целом свету своди на расу? Да ли полиција не убија и белце, мексиканце, кинезе на исти начин као и афроамериканце? Убија. Ништа не пролазе боље ове друге расе. Али само се пише о афроамериканцима. Зашто? Зато што је то у складу са кабалом коју пропагирају владари Поретка новог доба. Брига њих за све расе укључујући ту и те несрећне афроамериканце. Још нешто морам да напишем истине ради. Наука, ова званична коју ја баш много и не поштујем и уважавам, је рекла да мушкарац има више сличности са мужјаком шимпанзе него са женом!!! Да. Поклапање је преко 99%. Ко може да каже да су сви људи исти? Ко? Нису. И не треба да буду. Сви смо ми различити и тако треба да остане. Ужас би био да сви будемо исти. Не бих желео да живим у таквом свету. То би било нешто као "Врли нови свет" а ја то не желим. Свиђају ми се различитости.

  • Luna

    16. septembar 2020 | 20:32

    Strasno..Sve pare ovog sveta ne mogu oziveti tu nesrecnu devojku..

  • Kolle

    16. septembar 2020 | 20:44

    Sada ništa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA