≫ 

Grčka na udaru stravične oluje, vetar već sve "čisti": Meteorolozi kažu da će biti strašno

Očekuju uraganski vetrovi od preko 200 kilometara na čas, ogromni plimni talasi i katastrofalne poplave i bujice

  • 13
Veliki talasi Očekuju džinovske talase Foto: Tanjug/AP

Grčka se danas sprema za udar stravičnog nevremena. Mediteranski uragan, poznat kao medicane kreće se direktno prema Grčkoj, a svojim centrom na Jonska ostrva i Peloponez.

Meteorolog firme "Veder tu ambrela" Đorđe Đurić za Telegraf.rs kaže da se očekuju uraganski vetrovi od preko 200 kilometara na čas, ogromni plimni talasi i katastrofalne poplave i bujice.

Grci su od juče u stanju pripravnosti. Oluja Janos naterala ih je da zatvore škole na Zakintosu i Kefaloniji. Obustavljen je trajektni saobraćaj, a predviđaju da će pasti 200 litara kiše po metru kvadratnom. Prvi udari oluje očekuju se već večeras, a sutra bi, ako se ostvare predviđanja meteorologa, Grčku mogla da pogodio prava kataklizma.

- U toku jučerašnjeg dana iznad Sredozemnog mora, ispred obala severne Libije, formirao se ciklon, koji je vrlo brzo prerastao u MEDICANE (mediteranski uragan). Ciklon se već 24 sata kreće prema severoistoku i nalazi se iznad Jonskog mora, a danas se nalazio između Malte, Sicilije i Libije. Trenutno ne zahvata obalna područja, a iznad Jonskog mora donosi obilne kiše i grmljavinske oluje, ali i olujne vetrove - objašnjava nam Đurić kretanje ciklona.

On kaže da će mediteranski uragan nastaviti put dalje prema severoistoku.

- Dodatno će ojačati i donositi padavine i jake vetrove zapadnim i jugozapadnim predelima Grčke, Jonskim ostrvima, krajnjem jugu Italije i istočnoj obali Sicilije. Potom će se centar ovog Mediteranskog uragana direktno obrušiti na Zakintos i Kefaloniju. Očekuje se pad vazdušnog pritiska u centru na 978 mb. Udari vetra na Jonskim ostrvima i na zapadnoj obali Grčke biće uraganski, ponegde i preko 200 kilometara na čas, pa će postojati opasnost od šteta, ali i po ljudske živote - kaže Đurić.

Ovako je jutros bilo u Grčkoj

Snažan vetar neće biti jedina muka za Grke.

- Očekuje se da padne i preko 150-200 mm kiše, uz poplave i bujice, a biće i ogromnih plimnih talasa i poplava. Dakle, centar oluje svojim središtem pogodiće Zakintos i Kefaloniju, potom i Peloponez, a tokom petka i subote snažan oblačni sistem u sklopu ovog mediteranskog uragana premeštaće se preko centralnih predela Grčke ka Egejskom moru i severoistoku, uz jake vetrove i jake grmljavinske oluje, a očekuje se da padne od 100 do 200 mm, lokalno i preko 300 mm kiše po kvadratnom metru, pa se očekuju katastrofalne poplave i bujice, naročito u brdsko-planinskim predelima - kaže nam Đurić.

Od sinoć je na snazi upozorenje za građane na koje se apeluje da budu oprezni i da svi oni koji žive u suterenima odu kod rođaka na prenoćište kako bi se zaštitili.

Zamenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias rekao je u obraćanju naciji da se očekuje veoma loše vreme, sa jakim intenzitetom. On je upozorio na poplave, te da bi moglo da dođe do rušenja drveća i rasta nivoa mora, posebno u područjima Zakintosa, Kefalonije, Itake, Mesinije, Evije...

Efekti Janosa, moramo da budemo jasni, biće slični kao i kod oluja jačih intenziteta. Jake padavine doneće poplave u urbanim delovima, te može biti privremenih poteškoća u snabdevanju strujom, vodom telekomunikacijama. Za sve koji žive na pomenutim mestima potrebno je da prate tri uputstva - rekao je Haralias.

Svima koji žive u područjima koja su i ranije pretrpela poplave ili žive blizu reka i obala savetovao je da se "popnu na više spratove".

- Razmislite o tome da odete kod rođaka ili prijatelja na dva dana zbog lošeg vremena. Izbegavajte bilo kakvo nepotrebno kretanje tokom ovih teških uslova i zaštitite prozore i vrata, uvek imajući na umu mogućnost da odete na viši sprat kuće. Nemojte da prelazite bujice i poplavljene puteve pešaka ili kojima bez razloga. Pratite medije za dalje instrukcije - naveo je on.

Od zore čiste kišnu kanalizaciju

Radnici komunalnih preduzeća, ali i sami građani od jutros ubrzano čiste kanale ispred svojih kuća i šahtove kišne kanalizacije. Gde je moguće bageri pored puta kopaju kanale kako voda ne bi poplavila saobraćajnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA