≫ 

Lepa Jasmin zarazila 76 ljudi: Donela koronu iz Grčke, išla po barovima - može u zatvor na 10 godina

Uprkos tome što je imala simptome, nastavila je da izlazi i posećuje barove, pa čak i organizovala konferenciju o prevenciji zaraze

  • 2
Yasmin Adli Foto: Facebook

Radnici američkog Ministarstva odbrane koja je u Nemačkoj korona virusom zarazila 76 ljudi, preti 10 godina zatvora. Jasmin Adli (26) s Floride zarazu je prenela obilazeći barove, iako je bila inficirana.

Adli je čekala rezultate testa nakon nedavnog odmora u Grčkoj, a za to vreme izlazila je po Garmiš-Partenkirhenu, iako ju je već tada bolelo grlo.

U porukama do kojih je došao Dejli mejl, Adli zahvaljuje kolegama što su "došli na "korona party", ali kaže i kako tada nije znala da je zaražena.

Bivši radnik kaže i kako je Adli radila u "Edelweiss Lodge" i rezortu pre nego što joj je testom potvrđen korona virus te onde organizovala konferenciju za američke vojne snage o prevenciji zaraze Covidom-19.

Isti radnik kaže i kako ne treba kriviti samo nju već i hotel koji je negovao "kulturu prikrivanja" zbog koje su zaobilažena pravila o karantinu.

Adli sada preti zatvorska kazna jer je zarazila najmanje 23 osobe i još njih 710 izložila virusu zbog partijanja nakon puta u Grčku početkom septembra.

U utorak je objavljeno da su zabeležena još tri slučaja zaraze korona virusom kod redovnih posetilaca barova koje je posetila i 26-godišnjakinja.

Izlazila je iako ju je bolelo grlo

Rezort o kojem se radi, zapravo je centar za rekreaciju američke vojske, "Armed Forces Recreation Center" (AFRC) koji koriste američki vojnici i njihove porodice.

Adli je 3. septembra posetila "Peaches bar", a dan kasnije irski pab u Garmišu.

Jedan je izvor rekao da se u rezortu prilično žestoko provodi i puno pije te da zaposleni daju sebi oduška kad im je ugovor pri kraju.

Ono veče kad je posetila "Peches bar", Adli je imala bliske kontakte s mnoštvom ljudi, grlila ih i ljubila, a na povratku kući nije se osećala dobro, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon povratka iz Grčke, radila je i u hotelu te posluživala goste u hotelskom kafiću i organizvala konferenciju sve do dana kad je dobila pozitivan test.

U hotelu su sve znali, ali su prikrivali

Rezort je sada zatvoren na dve nedelje, no jedan bivši radnik kaže kako je deo krivice i na samom rezortu u kojem se neguje "kultura kršenja pravila".

Kaže da je čak i nakon što je rezort na svojoj Fejsbuk stranici objavio da imaju zaraženog radnika, gostima i dalje bilo dozvoljeno da dolaze u hotel te nisu bili obavešteni o infekciji. Samo im je rečeno da će se morati odjaviti do nedelje.

Isti radnik kaže i kako je uprava hotela znala da su neki radnici putovali u kritična područja poput Grčke te da su putovali i ostali, a ne samo Jasmin Adli.

Tvrdi da su ljudi bili ostavljeni u sobama satima nakon što se doznalo da su neki od njih pozitivni.

Hotel je tada poslao saopštenje samo svojim radnicima u kojem neke od njih optužuje za neodgovorno ponašanje.

Poslednji slučajevi zaraze zabeleženi su u utorak čime se ukupan broj zaraženih popeo na 59, uključujući 25 članova osoblja "Edelweiss Lodge and Resorta" koji je rezervisan za članove američke vojske i njihove porodice.

- Sa stajališta uslovne namere, ovo čak može dovesti do krivične odgovornosti za svesno i opasno širenje zaraze. Kazna za takvo ponašanje je od šest meseci do 10 godina u zatvoru - kaže advokat Arndt Kempgens.

Anton Sper iz lokalne uprave kaže kako se očekuju rezultati još 300 učinjenih testova te je još rano da se proglasi kraj opasnosti.

Od 740 testova učinjenih preko vikenda, tri su se vratila pozitivna.

U utorak je objavljeno da su među posetiocima barova koje je posetila i Adli, još tri osobe pozitivne.

"Očigledni primer gluposti"

Guverner Bavarske, Markus Soeder, nazvao je izbijanje zaraze u Garmiš-Partenkirhenu "očiglednim primerom gluposti" jer je Amerikanka nastavila da izlazi uprkos tome što je imala simptome i čekala rezultate testa.

Soeder je takvo ponašanje nazvao neodgovornim te najavio oštru kaznu.

Naime, kršenje odredbi o karantinu plaća se i do 2.000 evra, no moguće su i dodatne kazne ako su zbog zaraze patili poslovni subjekti te je nastala finansijska šteta.

Izbijanje zaraze dovelo je do policijskog sata nakon 22 sata u navedenim barovima te je zabranjeno okupljanje više od pet ljudi.

Video: Otkrivamo koje su sve muke grčkih hotelijera u letnjoj sezoni 2020.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ami

    17. septembar 2020 | 19:45

    Malo....s obzirom da ce neko i umrijet zbog njene lakomislenosti i srbi..ze da die na odmor

  • Tara

    17. septembar 2020 | 15:21

    Sta je ovde lepo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA