Aleksej Navaljni nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Kandidature za Nobelovu nagradu za mir podnose se od septembra do kraja januara naredne godine

  • 22
Alexei Navalny, Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni nominovan je za Nobelovu nagradu za mir, objavio je danas profesor na Univerzitetu Rutgers u Nju Džersiju Sergej Erofeev.

On je kazao da je Navaljnog za nagradu nominovala grupa naučnika sa nekoliko univerziteta, ali nije naveo njihova imena, prenosi ruski portal njuz.rs (news.ru).

Kandidature za Nobelovu nagradu za mir podnose se od septembra do kraja januara naredne godine, a prema pravilima Švedske alademije koja je dodeljuje, objavljuje se zvanično samo ime dobitnika, dok se imena kandidata objavljuju 50 godina kasnije.

Da podsetimo, italijanski političar Paolo Grimoldi iz ultradesničarske stranke Severna liga predložio je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za Nobelovu nagradu za mir ubrzo nakon što je Izrael potpisao istorijski sporazum sa zalivskim susedima Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prošle nedelje je norveški političar Kristijan Tajbring Gjede objavio da je nominovao američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir. Tajbring Gjede je norveški poslanik koji se protivi migrantima i smatra da bi Tramp trebalo da dobije Nobela zbog "rada na mirovnom sporazumu između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela koji otvara put za mogući mir na Bliskom istoku".

Osim toga, švedski poslanik Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada SAD Država, Srbije i tzv. Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

Kako je naveo, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana.

Video: Navaljni otrovan flašicom vode u hotelu, a ne na aerodromu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brut

    17. septembar 2020 | 19:31

    E svasta!

  • Febo

    17. septembar 2020 | 20:11

    Da postoji neka nagrada za izdaju svoje zemlje pa i ajde,zasluzio je,a ovako

  • Cezar

    17. septembar 2020 | 20:28

    E jbg! Uspelu su i tu nekad prestižnu nagradu da obesmisle i koriste je za političku borbu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA