≫ 

Belorusija zatvara granicu sa Poljskom i Litvanijom

I na granici sa Ukrajinom biće pojačana kontrola

  • 23
Lukasenko, Belorusija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Belorusija je prinuđena da zatvori granicu sa Poljskom i Litvanijom, kao i da pojača granične kontrole sa Ukrajinom, izjavio je danas predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko i pozvao građane ove tri države da zaustave svoje političare i spreče izbijanje rata.

- Primorani smo da povučemo trupe sa ulica, kao što sam već govorio, da polovinu vojske mobilišemo i zatvorimo državnu granicu sa zapada, pre svega sa Litvanijom i Poljskom. Prinuđeni smo da ojačamo državnu granicu sa našom bratskom Ukrajinom - rekao je Lukašenko govoreći na ženskom forumu "Za Belorusiju".

On je dodao da je poslednjih dana bio prinuđen da, zajedno sa ruskim predsednikom i ministrom odbrane, izgradi zajedničku zaštitu Savezne države ističući da su pojačali "davno zaboravljene vojne vežbe koje se danas održavaju na zapadu naše zemlje", prenosi Sputnjik.

- Odlučili smo da ove vežbe sprovedemo, u vezi sa akutnom situacijom, u dve faze, a druga faza biće posvećena vama, našim ženama - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je pozvao narode Litvanije, Poljske i Ukrajine da zaustave svoje političare i spreče pokretanje rata.

- Ne želim da moja zemlja ratuje. Štaviše, ne želim da se Belorusija i Poljska i Litvanija pretvore u bojno polje, gde se neće rešavati naša pitanja. Stoga danas želim da se obratim narodima Litvanije, Poljske i Ukrajine: zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat! - rekao je Lukašenko.

On je ocenio da se u Belorusiji u ovom trenutku rešava sudbina čitave Evrope.

- Recite ljudima šta se zapravo događa. Danas se ovde rešava pitanje Belorusije, Rusije i čitave Evrope, možda i cele, a ne samo istočne. Ne sme doći do vrelog rata - relao je Lukašenko.

On je naveo da je u arsenalu onih snaga koje podgrevaju situaciju u republici ostalo vrlo malo mogućnosti.

- A mi smo na ivici strašne katastrofe. Ako upadnu ovamo, bićemo prinuđeni da odgovorimo, nećemo klečati, čak i ako ostanemo sami - naglasio je predsednik Belorusije.

Lukašenko je istakao i da se nikada neće dogoditi blic-krig za preuzimanje vlasti u zemlji.

"Pod tim belo-crveno-belim zastavama pogledajte kakvi izrazi i reči... To su oni smislili: blic-krig nije uspeo. Bio je osuđen mnogo godina pre ovog blic-kriga. Nije se mogao dogoditi u našoj zemlji, nikada se neće dogoditi", rekao je Lukašenko.

Takođe je uporedio događaje u zemlji sa Venecuelom, a Svetlanu Tihanovsku, koja se kandidovala za predsednika republike, sa opozicionim venecuelanskim političarom Huanom Gvaidom.

- Stupila je na snagu naredna faza – snažan spoljni politički, finansijski i diplomatski pritisak. Susedne zemlje odbijaju da priznaju rezultate izbora i, prema venecuelanskom scenariju, pronašle su ‘gvaidicu’ i proglasile je za predsednika - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je to rekao u vreme političke krize u Belorusiji nakon spornih predsednickih izbora, za koje opozicija tvrdi da su namešteni, što je izazvalo masovne proteste u zemlji.

Lukašenko je za nemire u Belorusiji okrivio Zapad, podseća Rojters.

Poljska i Litvanija: Granice sa Belorusijom rade normalno

Granice Poljske i Litvanije sa Belorusijom funkcionišu normalno, poručuju danas zvaničnici tih zemlja nakon što je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao da je ta država prinuđena da zatvori granice sa Poljskom i Litvanijom, kao i da pojača granične kontrole sa Ukrajinom.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler naveo je u poruci da ta zemlja nije dobila nikakvu potvrdu da je granica sa Belorusijom zatvorena, dok su iz Ministarstva spoljnih poslova rekli su za državnu agenciju PAP da granica funkcioniše normalno.

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski naveo je u poruci poslatoj Rojtersu da njegova zemlja najavu Lukašenka shvata kao "još jedan element propagandne kampanje, psihološku igru koja ima za cilj da stvori osećaj spoljne pretnje".

Šef granične policije u Litvaniji takođe kaže da granica radi kao i obično.

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Likevičijus rekao je da ta zemlja ne zna šta Lukašenkova objava znači.

- Da li će zatvoriti granicu za teret, za ljude ili nešto drugo? Moramo da sačekamo i vidimo šta ova objava znači i kako će biti primenjena - poručio je Likevičijus.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. septembar 2020 | 20:19

    ODBRANICE LUKASENKO SVOJU ZEMLJU OD NATO KRVOLOKA JER IMA CIME I NECE DOZVOLITI DA IM NATOVCI VADE ORGANE KAO SRBIMA!!!

  • Aca

    17. septembar 2020 | 20:08

    Bravo brate Lukasenko!!!

  • HANBURG

    17. septembar 2020 | 20:32

    BRAVO LJUDINO !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA