Ovo su nominovani za Nobelovu nagradu za mir: Opet najveće šanse za Gretu Tunberg, favorit i SZO

Dobitnik prestižne nagrade vredne milion dolara biće objavljen u Oslu 9. oktobra

  • 35
Ekonomski forum u Davosu Foto: Tanjug/AP

O dodeli Nobelova nagrade za mir ovih dana se piše prilično često. Već su navodno nominovani predsednik SAD Donald Tramp, premijer Izraela Benjamin Netanijahu, kao i ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni. Međutim, nagrada bi, smatraju neki, vrlo lako mogla da ode u ruke mlade aktivistkinje Grete Tunberg.

Dobitnik prestižne nagrade vredne milion dolara biće objavljen u Oslu 9. oktobra i biraće se među brojnim kandidatima. Greta Tunberg koja ima samo 17 godina nominovana je od strane troje norveških poslanika i dvoje švedskih parlamentaraca i ukoliko je osvoji neće biti najmlađa dobitnica jer ima isto godina koliko je imala i Pakistanka Malala Jusufzai u trenutku osvajanja.

Asle Sven, istoričar i autor nekoliko knjiga upravo o ovoj nagradi, rekao je da je Tunberg jak kandidat obe godine i to je njena druga nominacija.

Uticaj bi odigralo ono što se trenutno događa sa planetom, odnosno požari na zapadu SAD i prast temperature na Arktiku, što ostavlja ljude bez ikakve sumnje u globalno zagrevanje.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director General of the World Health Organization (WHO), generalni direktor SZO Foto: Tanjug/AP

- Nijedna druga osoba nije uradila više da preusmeri fokus na klimatske promene od nje - rekao je Sven za Rojters.

Komitet je davao nagrade ekološkim aktivistima ranije, počevši od Vangari Mataje iz Kenije 2004. godine za kampanju "30 miliona drveća širom Afrike", kao i Alu Goru za borbu protiv klimarskih promena 2007. godine.

U eri krize sa korona virusom, komitet bi mogao da podvuče pretnju pandemije na mir i bezbednost.

- Postoji veza između ekoloških oštećenja i našeg sve većeg problema sa pandemijama i pitam se da li će Komitet možda to naglasiti. Ako to želi, onda postoji izazov za Gretu Tunberg - rekao je Den Smit, direktor stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira.

"Petak za budućnost" je pokret koji je nastao 2018. godine kada je Tunberg započela školski štrajk u Švedskoj kako bi zahtevala akcije povodom klime. Od tada je to postao globalni protest.

Greta je inače bila favorit prošle godine, ali druga nominacija može samo da joj poveća šanse.

Irska kladioničarska agencija "Pedi pauer" drži Svetsku zdravstvenu organizaciju kao favorita (5/2), a prate Tunberg (3/1) i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (5/1).

- Greta je ponovno nominovana, što je bio slučaj i sa Malalom. Rekao sam da je Malala bila mlada kada je nominovana bila prvi put i rekao sam da je Greta bila mlada kada je prvi put nominovana - naveo je Sven.

Jusufzai je osvojila nagradu 2014. godine.

Tramp, Nobelova nagrada Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Shutterstock

Ostali kanidati

Ostali poznati kandidati nominovani za Nobelovu nagradu za mir su "narod Hongkonga", NATO, Džulijan Asanž, Čelsi Mening i Edvard Snouden, uhapšeni saudijski aktivista Lužan al Hatul.

Tu su i Reporteri bez granica, Angela Merkel i SZO, iako i dalje nije jasno da li su oni zaista zvanično nominovani.

Među imenima za koje i dalje nije zvanično potvrđeno da su nominovani su i Donald Tramp. Prošle nedelje je norveški političar Kristijan Tajbring Gjede objavio da je nominovao američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir. Tajbring Gjede je norveški poslanik koji se protivi migrantima i smatra da bi Tramp trebalo da dobije Nobela zbog "rada na mirovnom sporazumu između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela koji otvara put za mogući mir na Bliskom istoku".

Osim toga, švedski poslanik Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada SAD Država, Srbije i tzv. Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

Kako je naveo, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana.

Dalje, italijanski političar Paolo Grimoldi iz ultradesničarske stranke Severna liga predložio je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za Nobelovu nagradu za mir ubrzo nakon što je Izrael potpisao istorijski sporazum sa zalivskim susedima Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni nominovan je za Nobelovu nagradu za mir, objavio je danas profesor na Univerzitetu Rutgers u Nju Džersiju Sergej Erofeev.

Nominacije su tajne 50 godina, ali oni koji nominuju imaju pravo da odluče da li će to da objave u javnosti. Na hiljade ljudi ima pravo da predloži nominaciju, uključujući članove vlade i parlamenta, univerzitetske progesore i laureate.

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    17. septembar 2020 | 22:46

    Ova mala je folirant tezak ali zatrovani zapadnjaci to ne kapiraju

  • rs

    17. septembar 2020 | 22:02

    DUBOKA DRZAVA vlada planetom nije ni cudo da mala vestica dobije nagradu.

  • Džoni

    17. septembar 2020 | 22:58

    Greta = Demijan U ženskom obliku...mala je folirant,ko To ne kapira,slep je...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA