"Pao" Srbin koji je organizovao lažne brakove u Austriji: Sa još 2 saučesnika uzimao po 10.000 evra

Banda je posredovala kod najmanje 27 lažnih brakova

  • 0
Hapšenje, lisice Foto: Shutterstock

Austrijska policija razbila je kriminalnu grupu, na čijem čelu se nalazio državljanin Srbije, koja je organizovala lažne brakove s ciljem dobijanja boravišne dozvole.

Policija za strance, uz pomoć Kriminalističke službe Beča, nakon duge istrage ušla je u trag bandi koja je posredovala kod najmanje 27 lažnih brakova.

Kako se navodi u saopštenju, Srbin je osumnjičen da je sa dva saučesnika, državljanima Austrije i građanima trećih država, odnosno Srbije, Bosne i sa KiM, organizovao sklapanje lažnih brakova, najčešće sa mađarskim državljanima.

Po posredovanju takvog braka banda je zahtevala u proseku po 10.000 evra, a brakovi su sklapani u Srbiji.

Cilj tih brakova je bio da lice koje je za tu uslugu platilo dobije boravišnu dozvolu u Austriji, a time i pristup tržištu rada, socijalnim sistemu.

Bračni partneri koje bi pronalazili nisu nikada bili prijavljeni u Austriji i dolazili bi u Beč samo za obavljanje potrebnih poslova pred državnim ustanovama.

Za pristanak na sklapanje lažnog braka dobijali bi po 3.000 evra po ugovoru.

Istragom je policija ušla u trag, između ostalog, i jednoj velikoj mađarskoj romskoj porodici iz koje su pripadnici oba pola učestvovali u sklapanju lažnog braka sa državljanima zemalja izvan EU.

Osumnjičeni nisu organizovali samo sklapanje lažnih brakova, već su i za petocifrene svote organizovali prividna zaposlenja u Beču preko lažnih firmi.

Za te potrebe je jedan osumnjičeni stavio na raspolaganje svoju mrežu lažnih firmi.

Izdavanjem potvrde o plati i ugovora o radu „klijent“ je mogao da prikupi potrebne papire za boravišnu dozvolu.

Ukupno je policija do sada uspela da dokaže 59 krivičnih dela organizovane prevare u sticanju prava na boravak, lažne brakove, to jest falsifikovanje dokaza.

Kako je saopšteno, 48 osoba je saslušano, a za devetoro lica raspisane su poternice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA