Tramp ponudio pomilovanje Asanžu, ali uz jedan uslov

Asanž (49) se bori protiv izručenja SAD, gde je optužen za zaveru vezanu za hakovanje vladinih računara i kršenje zakona o špijunaži zbog objavljivanja poverljivih dokumenta 2010. i 2011. godine

  • 1
Julian Assange, Džulijan Asanž, osobodite Asanža

Foto: Tanjug/AP

Dvojica političara, koji tvrde da predstavljaju američkog predsednika Donalda Trampa, ponudila su Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa, "vin-vin" dogovor kako bi izbegao ekstradiciju u SAD, piše Gardijan.

Asanžova advokatica Dženifer Robinson izjavila je da je upoznata sa sastankom na kojem su bivši član Kongresa Dejna Rorbaher i Čarls Džonson, saradnik za koga se zna da je imao veze sa Trampovom kampanjom, izneli ponudu, preneo je Rojters.

U toj ponudi stoji da će Asanž da bude pomilovan ukoliko otkrije izvor koji je hakovao mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta pred američke predsednike izbore održane 2016. godine.

Ko je izvor mejlova tog komiteta ostaje misterija. Kritičari i Asanža i Trampa okrivljuju ruske hakere, ipak sam Asanž je naveo da Rusija nije upletena.

Da podsetimo, Asanž (49) se bori protiv izručenja SAD, gde je optužen za zaveru vezanu za hakovanje vladinih računara i kršenje zakona o špijunaži zbog objavljivanja poverljivih dokumenta 2010. i 2011. godine.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA