≫ 

Žustra rasprava u UN: Usvojena rezolucija o Belorusiji, dve zemlje bile protiv

Rezolucija, koju je podržala Evropska unija, dobila je 23 glasa za, dve zemlje su bile protiv, dok su predstavnici 22 zemlje bili uzdržani

  • 16
Aleksandar Lukašenko

Foto: Tanjug/AP

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je, nakon žustre debate u Ženevi, usvojio rezoluciju, kojom se traži brza i veća kontrola navodnih kršenja ljudskih prava u Belorusiji.

Rezolucija, koju je podržala Evropska unija, dobila je 23 glasa za, dve zemlje su bile protiv, dok su predstavnici 22 zemlje bili uzdržani, rekla je predsednica saveta Elizabet Tiši-Fišlberger.

U rezoluciji se visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele poziva da razmotri situaciju u Belorusiji i podnese izveštaj do kraja godine.

U dokumentu, koji je predstavila Nemačka, izražava se zabrinutost zbog navodnih mučenja, "proizvoljnog lišavanja života" i seksualno i rodno zasnovanog nasilja, koje se povezuje s predsedničkim izborima u Belorusiji 9. avgusta.

Takođe se govori o navodnom zastrašivanju, uznemiravanju i zadržavanju u pritvoru protivnika vlade predsednika Aleksandra Lukašenka, pre i nakon izbora.

Rusija, koja nema pravo glasa kao posmatrač, uložila je 17 amandmana na rezoluciju, ali su svi odbačeni, prenosi Rojters.

Glasanje je održano nakon dramatične "hitne rasprave" tokom koje su Belorusija i zemlje koje je podržavaju, poput Kine, Rusije i Venecuele, pokušale da ućutkaju govornike poput kandidatkinje opozicije na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlane Tihanovske, tvrdi AP.

Ove četiri zemlje tvrdile su da se krše proceduralna pravila time što se dozvoljava Tihanovskoj i drugima da se obrate.

Tiši-Fišlbergerova, ambasadorka Austrije u Ženevi, dozvolila je govornicima da se obrate i osudila niz navodnih kršenja prava u Belorusiji.

Tihanovska je, obraćajući se preko video snimka, rekla da se mirni učesnici protesta "namerno tuku i siluju" u Belorusiji, dok su neki "pronađeni mrtvi".

Nakon toga, ambasador Belorusije Jurij Ambrazevič rekao je da bi samo nacionalnim izaslanicima trebalo dozvoliti da govore i zatražio da se zaustavi "intervencija Svetlane Tihanovske".

Predsednica Saveta je odbila njegovu žalbu i dozvolila Tihanovskoj da završi svoju izjavu.

Ambrazevič je na to uzvratio okrivivši masovne medije i društvene mreže za prikazivanje "jednostrane slike realnosti, koju predstavljaju gubitnici na izborima".

On je negirao, kako je naveo, neosnovane optužbe o seksualnom nasilju protiv demonstranata.

Ambrazevic je naglasio da ne postoje potvrde tvrdnji da se nestanak ljudi povezuje sa protestima i istakao da nije bilo zadržavanja u pritvoru iz političkih razloga. On je dodao da su pojedinici odvedeni u pritvor u skladu sa pravnim procedurama.

Tokom debate, nekoliko predstavnika zemalja EU podržalo je govornike i osudilo navodna kršenja prava u Belorusiji.

Lukašenko

Foto: Tanjug/AP

"Presedan"

 

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije opisalo je danas kao "opasan presedan" rezoluciju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, kojom se traži od UN da nadgledaju navodna kršenja ljudskih prava u Belorusiji.

Ministarstvo je optužilo taj savet da se meša u unutrašnje poslove Belorusije, prenosi Rojters.

Obraćajući se novinarima, ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej nazvao je rezoluciju "apsolutnom izmišljotinom".

Povodom mogućnosti da EU uvede sankcije Minsku, Makej je rekao da je odgovor neizbežan.

- Naravno, bićemo prinuđeni da odgovorimo adekvatno - poručio je Makej, a objavljeno je na sajtu ministarstva.

Kako je naveo, to će podrazumevati personalne sankcije protiv predstavnika različitih struktura EU, kao i sankcije protiv predstavnika različitih država-članica EU.

Makej je upozorio da bi odgovor Belorusije na moguće sankcije mogao da utiče na akreditacije koje se dodeljuju predstavnicima međunarodnih medija kako bi mogli da rade u zemlji.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    18. septembar 2020 | 22:00

    Cudno kako ne zasedaju kad u Americi jedni druge ubijaju na ulici tj policija malati... Tad EU nista ne izglasa... EU je toliko ljigava da mi se gade-

  • ČUKAM

    18. septembar 2020 | 22:12

    A šta je sa ljudskim pravima u francuskoj, gde ih tuku dok im oči ne ispadnu, gde su ljudska prava u americi, odstreljuju ljude jer imaju crnu kožu?

  • nikolas

    18. septembar 2020 | 23:36

    LUKASENKO NEDAJ SVOJ NAROD NATO KRVOLOCIMA JER MI SRBI ZNAMO ZA ZUTU KUCU U KOJOJ SU KLALI SRBE I VADILI IM ORGANE -SVE JE TI OPISAO DIK MARTY SVAJCARAC I KARLA DEL PONTE !!!! CUVAJTE SE SATANISTA !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA