≫ 

Umrla najmoćnija žena u SAD: Sad kreće velika borba za njeno mesto, moguće su tektonske promene

Ona je preminula od raka pankreasa u svom domu u Vašingtonu, okružena porodicom

  • 4
Ruth Bader Ginsburg

Foto: Tanjug/AP

Liberalni sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, objavila je ta institucija.

Činjenica da je sudija preminula daje američkom predsedniku Donaldu Trampu priliku da imenuje trećeg sudiju u tu instituciju uoči predsedničkih izbora.

Ginsburg, veliki borac za prava žena i ikona američkih liberala, preminula je od raka pankreasa u svom domu u Vašingtonu, okružena porodicom, prenosi Hina.

Njen odlazak bi mogao dodatno da izmeni ideološku ravnotežu suda u kojem trenutno sedi pet konzervativnih i četiri liberalne sudije, čime bi ta institucija mogla dodatno da skrene udesno.

Od 2006. godine, kada je u penziju otišla Sandra dej Okonor, do izbora Sonje Sotomajor tri godine kasnije, Rut Ginsburg je bila jedina žena u Vrhovnom sudu SAD.

Često je govorila kako su joj te godine, otkako je ostala jedina žena u Vrhovnom sudu, bile najteže u životu.

Njena smrt postavila je scenografiju za novi sukob demokrata i republikanaca, koji su odmah po objavljivanju vesti o najavili da će upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu biti ubrzo popunjeno.

- Senat će glasati o kandidatu predsednika Trampa - najavio je vođa većine u Senatu Mič Mekonel.

Demokrate, međutim, smatraju da izbor naslednika Rut Bejder Ginsburg treba odložiti do sledeće godine, kako bi o upražnjenom mestu odluku doneo pobednik predsedničkih izbora.

Ukoliko bi Trampov kandidat dobio podršku Senata, krhka većina konzervativaca u Vrhovnom sudu, koja je do smrti Rut Ginsberg bila pet na prema četiri, bila bi znatno ojačana, a samim tim i uticaj konzervativaca na sledeću generaciju Amerikanaca.

Trump imenovao dvoje sudija

 

Trump je tokom svog mandata imenovao dvoje konzervativnih sudija - Nila Gorsuha 2017. te Breta Kavanauha 2018. godine.

Kandidate za tu instituciju imenuje predsednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu, u kojem većinu trenutno drže republikanci.

Od Trampove nominacije do potvrđivanja Gorsuha u Senatu je 2017. prošlo 67 dana, dok je Kavanauh 2018. imenovan za 89 dana.

Radio NPR prenosi kako je Ginsburg svojoj unuci nekoliko dana pre smrti izdiktirala saopštenje u kojem stoji da joj je "najveća želja" da je se ne zameni do imenovanja novog predsednika, a na to je upozorio i čelnik demokrata u Senatu.

"Američki narod mora imati glasa u odabiru sledećeg sudije Vrhovnog suda. Zato to mesto ne sme biti popunjeno do novog predsednika", napisao je Šumer na svom Twitteru.

Video: Da li je 8. mart levičarski praznik i zašto se slavi?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nova sam ovde

    19. septembar 2020 | 11:20

    Čuj -sudija u 87-oj?🤦‍♀️

  • Драган

    19. septembar 2020 | 11:51

    Заболе ме за новости из разбојничке америке, за Рут ме заболе дупло

  • Mrcke

    19. septembar 2020 | 12:15

    Pa gde bas jevrejka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA