≫ 

Grci vraćaju blokadu? Situacija sa koronom u pojedinim mestima kritična, stručnjaci u strahu

Grčka je juče ponovo zabeležila više od 200 novoobolelih od korona virusa

  • 5
Turisti, Grčka, merenje temperature, toplomer, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Grčka će sutra razmatrati uvođenje novih mera u borbi protiv korona virusa, pošto na području Atine svakog dana beleže sve više i više novoobolelih, što je izazvalo strah kod stručnjaka.

I pored mere, broj novoobolelih neprekidno raste, a epidemiolozi strahuju da je ovo samo uvod u novi pik, te vlasti razmatraju da uvedu još rigoroznije mere.

Već od ponedeljka 21. septembra biće zabranjeno održavanje koncerata i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a katanac na vrata moraće da stave i bioskopi. Vlasti su zabranile okupljanja više od devet ljudi, dok će u crkvi smeti da bude najviše 20 osoba.

- I pored ovih restriktivnih mera koje su od sutra na snazi, premijer je tražio da se razmotri uvođenje dodatnih mera - rekao je Stelios Pecas, portparol grčke vlade.

Za sada nije poznato na kakve se restrikcije misli, ali mediji prenose da su vlasti spremne da učine sve kako bi sprečile uvođenje nove blokade, koja bi dodatno osakatila ionako već klimavu ekonomiju.

- Za sada se ne razmatra uvođenje policijskog časa, jer nismo došli u tu fazu. Razmatramo niz mera koje bi bile lako primenjive. Takođe, biće uvedene strožije kontrole kako građani ne bi kršili ove mere - objasnio je Pecas.

On je istakao da su stručnjaci kriznog štaba predložili razne mere, kao i da je premijer zahtevao od njih još prošle nedelje da dostave predlog za uvođenje novih mera.

- Sve vreme preduzimamo mere kako ne bi došlo do porasta broja obolelih. Početkom avgusta prognoza je bila da ćemo do polovine meseca imati i po 500 obolelih svakog dana, čak i 700. To se nije dogodilo. Međutim, sve smo bliže broju od 300 obolelih i ovaj broj moramo da smanjimo. Zato ponovo uvodimo mere. Ukoliko uskoro ne spustimo brojke, zdravstveni sistem će biti pod velikim pritiskom. Molimo građane da slede uputstva i poštuju mere - rekao je portparol grčke vlade.

Blokadu ne odbacuju kao opciju

Vlasti su donele odluku da od ponedeljka oko 40 odsto radnika i iz privatnog i državnog sektora ostane da radi od kuće kako ne bi dolazilo do gužve u javnom gradskom prevozu. Oni koji moraju da idu na posao, ići će po smenama kako bi se izbegle gužve u jutarnjim časovima.

Asimptomatični pacijenti i oni koji pripadaju ugroženim grupama će biti premešteni u hotele koji su pretvoreni u karantine. Istovreme, razmatra se mogućnost zabrane putovanja starijima od 65 godina.

Ove mere će sigurno biti uvedene ukoliko narednih dana ne dođe do pada broja novoobolelih. Sledeći korak jeste ponovno uvođenje blokade i to na period od 15 dana.

Naučnici se sada fokusiraju na kraj oktobra, kada očekuju i najjači udar korona virusa, koji će se preklopiti sa sezonskim gripom.

Video: Grčki turizam na kolenima: Nikada gore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA