Predsednik SAD traži da se bez odlaganja glasa o novom sudiji Vrhovnog suda

Mesto je ostalo upražnjeno posle smrti sudije Rut Bejder Ginsburg

  • 0
Ruth Bader Ginsburg Rut Bejder Ginsburg, Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je Senat, u kojem većinu imaju republikanci, da "bez odlaganja" razmotri njegovog kandidata za sudiju Vrhovnog suda, kako bi se popunilo mesto koje je ostalo upražnjeno posle smrti sudije Rut Bejder Ginsburg.

- Stavljeni smo u ovaj položaj moći i značaja da bismo donosili odluke u ime građana koji su nas sa ponosom izabrali, a dugo se veruje da je najvažnija od tih odluka - izbor sudija Vrhovnog suda. Imamo tu obavezu, bez odlaganja - saopštio je u subotu Tramp na Tviteru.

Bela kuća se priprema da izabere kandidata za mesto Ginsburg, koja je svoje poslednje godine u Vrhovnom sudu provela kao jasni vođa njegovog liberalnog krila, javlja Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Lider senatske republikanske većine Mič Mekonel obećao je u petak uveče, samo nekoliko sati posle smrti Rut Ginsburg, da će staviti na glasanje Trampov predlog novog sudije.

Republikanci da slede presedan

Demokrate ističu da bi republikanci trebalo da slede presedan koji su same postavile 2016. godine, kada nisu želele da stave na razmatranje nominaciju koju je u izbornoj godini dao tadašnji predsednik Barak Obama.

Demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden veruje da o tome treba da se glasa posle izbora 3. novembra.

- Glasači treba da izaberu predsednika, a predsednik, zatim, izabere sudiju - smatra Bajden.

Sukob oko upražnjenog mesta - pitanje kada ga treba popuniti i ko je najbolji kandidat - verovatno će uticati na poslednju fazu predsedničke trke i dodatno uzbrukati strasti u zemlji koje se i dalje oporavlja od pandemije koja je usmrtila skoro 200.000 ljudi, milione ostavila bez posla i pojačala stranačke tenzije i gnev, ocenjuje VOA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA