≫ 

Tvorac otrova novičok se izvinio Alekseju Navaljnom: "Učestvovao sam u ovoj kriminalnoj radnji"

Mirzajanov smatra da će se Navaljni potpuno oporaviti

  • 5
Vil Mirzayanov, Alexei Navalny Foto: Profimedia/DOMINICK REUTER/AFP, Tanjug/AP

Naučnik koji je učestvovao u tajnom sovjetskom programu stvaranja nervnog agensa novičok izvinio se ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, koji se u Berlinu oporavlja od trovanja ovom supstancom, piše "The Moscow Times".

Vil Mirzajanov, hemičar koji je prvi otkrio razvoj novičoka, je u intervjuu za rusku stanivu TV Rain u subotu rekao da želi da se izvini Navaljnom nakon što je Nemačka pronašla dokaze da je on otrovan baš tom supstancom.

Opozicionar je u subotu opisao simptome nakon što mu je pozlilo u avionu 20. avgusta, uključujući to da nije bio sposoban da govori, te da i dalje ima problem da sipa čašu vode ili koristi mobilni telefon.

- Nudim svoje duboko izvinjenje Navaljnom zbog činjenice da sam učestvovao u ovoj kriminalnoj radnji, stvarajući supstancu kojom je on otrovan - rekao je Mirzajanov, koji sada živi u SAD i napisao je prve tekstove o novičoku početkom devedesetih.

Njegovo izvinjenje je usledilo nakon što je jedan od naučnika koji je radio na istom programu negirao da je Navaljni otrovan novičokom.

Zasad su trojica naučnika, koji imaju oko sedamdeset godina, izašli u javnost sa informacijama da su radili na ovom tajnom sovjetskom projektu.

Mirzajanov smatra da će se Navaljni potpuno oporaviti.

- Navaljni će morati da bude strpljiv ali bi trebalo da na kraju bude zdrav - rekao je on i dodao da bi oporavak mogao da traje i godinu dana.

Navodi još i da je Navaljni verovatno otrov uneo kroz usta, jer niko drugi nije imamo nikakve poteškoće u njegovom okruženju, što je u suprotnosti sa tvrdnjama naučnika Vladimira Ugleva, koji smatra da je Navaljni otrov uneo u organizam preko kože.

Da podsetimo, Navaljnijevi saradnici otkrili su sumnjive objekte u njegovoj hotelskoj sobi u sibirskom gradu Tomsk i poslali ih nemačkim stručnjacima, a tragovi novičoka nađeni su na flašici vode.

Video: Navaljni otrovan flašicom vode u hotelu, a ne na aerodromu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    21. septembar 2020 | 10:34

    I ovaj se prodao nemcima!!!

  • ČUKAM

    21. septembar 2020 | 10:51

    I Nobel se izvinio što je njegov izum pobio toliko ljudi. Baš uverljiva sprdnja u koju treba poverovati.

  • Eubot

    21. septembar 2020 | 12:27

    Ovo je divna praksa. Ocekujem uskoro i talas izvinjavanja americkih naucnika koji su ucestvovali u razvoju bojnih otrova, virusa, i ofanzivnih oruzja, kao sto su naprimer kasetne bombe, tomahavk rakete i slicno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA