≫ 

Korona virus na Svetoj Gori: Deset novih slučajeva, jedan na Hilandaru

Jedan sveštenik oboleo od virusa prebačen je u bolnicu i u kritičnom je stanju

  • 5
Hilandar

Manastir Hilandar. Foto: Shutterstock

 

U manastirima na Svetoj Gori potvrđeno je najmanje 10 slučajeva korona virusa, od kojih je osam u manastiru svetog Pavla, a najmanje po jedan na Hilandaru i manastirskom selu Lakoskiti.

Manastir svetog Pavla, koji se nalazi na zapadnoj obali Atosa, stavljen je u karantin, a jedan sveštenik je u kritičnom stanju prebačen u bolnicu u Solunu, prenosi poratl Katimerini.

Zbog toga je na Atos poslat tim Nacionalne organizacije za javno zdravlje (EODY) kako bi ustanovili koliko je virus zaista raširen na Atosu.

Kako se navodi, za sada niko ne može da garantuje da se virus nije proširio i u drugim manastirima, ćelijama i sobama.

Dodaje se da je Sveta zajednica u početku zatvorila vrata Svete gore za posetioce, ali su mere ublažene i posetiocima je dozvoljeno da posećuju manastire uz merenje temperature, kao i sveštenicima koji dolaze i odlaze sa ostrva.

Iako su sveštenici ranije upozoreni da poštuju mere, dosta njih to ne radi, posebno tokom verskih okupljanja i ceremonija.

Portal Grik reporter podseća da je manastir Svetog Pavla osnovan krajem 10. i početkom 11. veka i da u njemu živi 31 sveštenika.

U biblioteci manastira nalazi se 494 rukopisa i više od 12.000 štampanih knjiga, a manastir se smatra 14. u hijerarhiji među 20 manastira na Svetoj Gori.

Video: Apokaliptični san dece kojoj se smučila škola postao najgori korona košmar

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    21. septembar 2020 | 13:01

    Ne zna se ko je više kriv; oni koji odlaze tamo, ili oni koji ih primaju u konake.Očigledno je da im svima nedostaje više zdravog razuma.

  • Maja

    21. septembar 2020 | 14:28

    Pa zar korona hoce u crkvu? Do sada ste pisali drugacije. Bozja kuca, nema sanse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA