≫ 

Švedska obuzdala koronu: "Platili su cenu, ali su možda završili sa epidemijom"

Švedska je protekle nedelje dnevno registrovala 23 slučaja infekcije korona virusom na milion ljudi, u poređenju sa 61 slučajem u Danskoj

  • 2
Toplomer, merenje temperature, maska, odelo, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Jedan od vodećih danskih epidemiologa Kim Snepen ocenio je da je epidemija korona virusa u Švedskoj možda zaustavljena, iako je imunitet stanovništva i dalje ispod 60 odsto.

- Postoje indicije da su Šveđani stekli nivo imuniteta na bolest, što je zajedno sa ostalim merama dovoljno da zaraza bude obuzdana - rekao je za list Politiken Snepen, profesor na Institutu Nils Bor u Kopenhagenu.

Švedska je protekle nedelje dnevno registrovala 23 slučaja infekcije korona virusom na milion ljudi, u poređenju sa 61 slučajem u Danskoj.

Snepen je priznao da je Švedska imala mnogo veću stopu smrtnosti nego Danaska, pošto je u Švedskoj umrlo skoro 5.900 ljudi, a u Danskoj 635.

- To je cena koju su platili, ali je pozitivna strana što su sada možda završili s epidemijom - istakao je Snepen.

Švedska, čiji su pristup bez zaključavanja u nastojanju da postigne imunitet stada kritikovali medicinski stručnjaci i političari, ima nešto više od 88.000 potvrđenih slučajeva korona virusa, dok Danska ima skoro 29.000 potrvđenih slučajeva zaraze, ali sada beleži povećanje broja obolelih.

Međutim, drugi epidemiolozi upozoravaju da rizik od povećanja broja zaraženih u Švedskoj ne može biti isključen.

Video: Apokaliptični san dece kojoj se smučila škola postao najgori korona košmar

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    21. septembar 2020 | 15:57

    Zavrsili su jedinoo ako se zarazilo preko 60% i vise stanovnika, ako nije onda ih ceka sto i ostale drzave prolaze...novi porast.

  • Salamander

    21. septembar 2020 | 17:37

    Mnogo hvalite švedsku a mi smo daleko bolji od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA