Policija upala u sibirsku komunu, uhapsila lažnog mesiju: Govorio da je Hristova reinkarnacija

Agenti su pritvorili i dvojicu njegovih zamenika, iz Crkve poslednjeg zaveta, čije se članstvo utrostručilo od početka pandemije

  • 2
Sergey Torop

Foto: Profimedia/Alexander Ryumin / TASS

Vođa sibirskog mesijanskog kulta i njegovi zamenici privedeni su u jednoj od svojih komuna zbog optužbi da su koristili novac sledbenika i psihološko nasilje za nanošenje štete, saopštio je u utorak ruski Istražni komitet.

Naoružani agenti snimljeni su kako upadaju u Crkvu poslednjeg zaveta u južnom okrugu regije Krasnojarsk.

Na snimku se vidi kako agenti vođu kulta Visariona Hristosa Učitelja, za kog sledbenici veruju da je reinkarnacija Isusa iz Nazareta, stavljaju u jedan od nekoliko helikoptera raspoređnih tokom racije.

 

- Tamo je bilo 50 policijskih kombija, 50 autobusa, Hitna pomoć i medicinski radnici - rekao je meštanin Aleksandar Steroverov, koji je svedočio raciji izvedenoj u cik zore.

Federalna služba bezbednosti (FSB) je uhapsila Visariona Hristosa Učitelja, bivšeg policajca čije je pravo ime Sergej Torop, kao i dvojicu njegovih zamenika, prenosi portal Themoscowtimes.com.

Prema rečima agenata, lider kulta koristio je novac članova i psihološko nasilje nad njima, nanoseći "ozbiljnu štetu" zdravlju nekih članova.

Istražitelji nameravaju da ih terete za stvaranje verskog udruženja koje koristi nasilje, navodi se u saopštenju Istražnog odbora.

Crkva poslednjeg zaveta navodno je pretresena a njeni članovi ispitani u februaru u vezi sa istragom prevare u školi koju su pohađala deca njenih članova, navodi Interfak.

Zamenik lidera kulta Vadim Redkin rekao je na vrhuncu pandemije korona virusa u Rusiji da se članstvo u crkvi utrostručilo od početka pandemije.

Takozvani "visarioniti" svoj pokret osnovali su početkom 1990. popunjavajući ideološku prazninu nakon pada Sovjetskog Saveza.

Oko 4.000 takozvanih "visarionita" živi u 20 seoskih naselja u južnom Sibiru, a jedna grupa od oko 300 najposvećenijih članova živi na vrhu udaljenog brda koje zovu Prebivalište zore.

Kult je produbio svoju fizičku izolaciju od ostatka Rusije nakon početka pandemije koronavirusa, zatvarajući svoje komune za strance.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lelija

    23. septembar 2020 | 03:44

    Pojam reinkarnacije je vezan za istocnjacke religije i ucenja i nema nikakve veze sa hriscanstvom. Prosto je nepojmljivo da bilo ko ko je rodjen i odrastao u hriscanskoj kulturi poveruje da neki lazni Mesija moze biti Hristova reinkarnacija. Komunizam je napravio ogromnu crvotocinu na duhovnom prostoru pravoslavne Rusije (i ne samo Rusije!), u koju se, kao na plodno tle, rasejavaju razni kultovi i sekte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA