"Na prekretnici smo": Džonson uveo nove mere protiv korone u Britaniji, mogle bi da traju 6 meseci

Džonson je upozorio da će biti uvedene i "značajno oštrije restrikcije", ako to bude neophodno

  • 2
Velika Britanija, Boris Džonson Premijer Boris Džonson, Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija je stigla na opasnu prekretnicu u borbi protiv korona virusa, upozorio je večeras u parlamentu britanski premijer Boris Džonson, predstavljajući nove mere koje bi u toj zemlji mogle da ostanu na snazi šest meseci.

Džonson je najavi i moguće angažovanje vojske u podršci sprovođenju i kontrolisanju mera u borbi protiv širenja korona virusa.

On je pozvao građane da, ako su u mogućnosti, rade od kuća, a već od četvrtka barovi i restorani moraće da se zatvaraju u 22 sata i da goste služe samo za stolovima.

Prema novim pravilima, osoblje u prodavnicama će morati da nosi maske, u suprotnom je predviđena kazna do 200 funti.

Od ponedeljka, 28. septembra, broj prisutnih na svadbama biće ograničen na 15, dok će na sahranama moći da bude najviše 30 ljudi.

Sportovi u zatvorenom moći će da se upražnjavaju samo u grupama od najviše šest osoba, a odložen je do daljeg i povratak gledalaca na sportske događaje.

Prema rečima premijera, škole, fakulteti i prodavnice ostaće otvoreni, piše BBC, a javlja Tanjug. Džonson je govoreći u Donjem domu parlamenta istakao da su nova pravila "brižljivo procenjena" kako bi se maksimalno smanjio reprodukcioni broj kojim se meri brzina širenja virusa, a da se istovremeno nanese minimalna šteta svakodnevnom životu građana.

Velika Britanija koronavirus Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Naveo je da nikako neće biti povratka na potpuni karantin iz marta, niti opštih instrukcija za ostajanje kod kuće.

Džonson je upozorio da će biti uvedene i "značajno oštrije restrikcije", ako to bude neophodno.

Najavio je da će vlada policiji i lokalnim vlastima obezbediti dodatna sredstva kako bi sproveli mere, a da postoji mogućnost i da podršku pruži i vojska.

- Zadržavamo pravo da rasporedimo veću silu sa znato restriktivnijim merama - rekao je Džonson poslanicima.

Prema njegovim rečima, "slični koraci" u suzbijanju širenja virusa biće preduzeti širom Velike Britanije, nakon sasto je o tome danas razgovarao da liderima Škotske, Velsa i Severne Irske.

Škotska premijerka Nikola Stardžon ranije je najavila ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata, a ta mera važiće i u Velsu.

U Škotskoj će biti zabranjene i kućne posete. Nove mere se uvode dan nakon što su su zdravstveni stručnjaci upozorili da će se Britanija suočiti sa eksponencijalnom rastućom stopom smrtnosti u roku od nekoliko nedelja, ako se ne preduzmu hitne mere.

Predviđanja su da će, ako se to dogodi, u Velikoj Britaniji do novembra dnevno biti 50.000 novoobolelih i 200 preminulih. Velika Britanija beleži više od 6.000 novoobolelih dnevno, a broj prijema u bolnice se udvostručuje na svakih osam dana.

Do sada je u toj državi preminulo najviše osoba u Evropi, 41.788, dok je 398.625 obolelo.

Video: Boris Džonson pozitivan na korona virus: Hitno smešten u izolaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA