≫ 

Tuga na obali Tasmanije: Uginulo oko 400 kitova nasukanih na obali, još 30 se bori za život

Vlasti su saopštile da će se boriti za svaku jedinku koja daje znake života

  • 2
Kit, Australija, Tasmanija Snimak iz vazduha Foto: Tanjug/AP

Najmanje 380 kitova uginulo ja na obalama Australije. Više stotina jedinki nasukalo se na obalu u ponedeljak, a spasioci neumorno pokušavaju da ih spasu. Nažalost, nemaju mnogo uspeha. 

Čak 50 jedinki odvučeno je od obala Tasmanije i vraćeno u duboku vodu, međutim, i dalje ima oko 30 kitova koji su ostali nasukani i pitanje je da li će preživeti.

- Dokle god ima živih mi nećemo obustaviti akcija spasavanja - rekli su zvaničnici Tasmanije.

Podsetimo, prvi nasukani kitovi otkriveni su u ponedeljak, a spasioci su izbrojali oko 270 njih. U utorak su iz helikoptera snimili još 200 uginulih kitova blizu obale.

Naučnici kažu da im je nepoznat razlog ovakvog nasukavanja. Na obalama Australije i Novog Zelanda različite vrste kitova svake godine sezonski migriraju u skupinama od i po 1.000 životinja. Poznato je da prate svog predvodnika ili prate povređenog ili uznemirenog pripadnika svoje vrste.

- Moguće je da su se jedna ili dve životinje izdvojile ili izgubile, a kako su kitovi jako društveni i povezani međusobno, ostali su ih sledili - kaže dr Karlion.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA