"Ovo je naša 1945": UN zasedale virtuelno, Tramp i Đinping u klinču, Makron probio sva organičenja

Tramp optužuje Peking za prikrivanje ozbiljnosti situacije, govoreći da je širenje moglo da se spreči

  • 2
Ujedinjene nacije Generalna skupština

Foto: Tanjug/AP

Održavanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ove godine i te kako je drugačije od svega što smo dosad videli kada je reč o globalnim problemima i geopolitici. Svetski lideri su se juče obraćali pred UN virtuelno, a iako nisu videli jedni druge uživo, to nije sprečilo pojedine nacije da nastave sa optužbama i sporovima na račun drugih.

- Danas, suočavamo se sa našom 1945 - rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na otvaranju jubilarne 75. sednice.

Gutereš je pod tim mislio na akciju nadahnutom generacijom koja je preživela Drugi svetski rat i pokušala da izgradi novi svet. Sličan napor, rekao je, potreban je kako bi se porazio Kovid-19 i sve pandemije koje bi mogle da dođu, kao i klimatska kriza.

Ipak, ovaj Portugalac je svestan i da je 1945. godina bila i početak Hladnog rata, ze je upozorio na nove sporove.

- Naš svet ne sme da priušti budućnost gde dve najveće ekonomije dele globus na dve velike fakcije, svaka sa sopstvenom trgovinom i finansijskim pravilima, internetom i kapacitetima za veštačku inteligenciju - rekao je on, aludirajući na odnose Kine i SAD.

Glavne teme korona virus, Kina i Amerika

Upravo je ova jubilarna sednica u prvi plan izgurala tenzije između SAD i Kine jer je i sam predsednik SAD Donald Tramp ponovo okrivio Peking za širenje korona virusa.

On je naveo da bi Kina trebalo da se smatra "odgovornom" za pandemiju.

Ujedinjene nacije Generalna skupština

Foto: Tanjug/AP

- U najranijim danima virusa, Kina je zatvorila saobraćaj unutra, dok je dozvoljavala letove iz Kine i zarazila svet. Kina je osudila moju zabranu putovanja u njihovu zemlju, čak i kada su ukinuli domaće letove i zaključali građane u njihove domove - rekao je Tramp.

Ovo nije prvi put da Tramp optužuje Peking za prikrivanje ozbiljnosti situacije, govoreći da je širenje moglo da se spreči.

Da podsetimo, u SAD je od posledica ovog virusa umrlo više od 200.000 ljudi i to je najveći smrti ishod u jednoj zemlji.

U svom govoru, predsednik Kine Si Đinping je rekao da njegova zemlja nema nameru da "ulazi u Hladan rat sa bilo kojom zemljom".

Tenzije između SAD i Kine postoje i zbog niza drugih pitanja, uključujući trgovinu, tehnologiju, Hongkong i ophođenje Kine prema muslimanskoj manjini u provinciji Singjang.

Govoreći nedugo nakon Tramp,a Đinping je upozorio na "sukob civilizacija".

- Nastavićemo da sužavamo razlike i rešavamo sporove sa drugima dijalogom i pregovorima - rekao je.

Donalda Tramp, Si Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin predstavili su svoje drastično različlite poglede na svet u prvih 90 minuta sednice. Predsednik Francuske Emanuel Makron izgrdio je i SAD i Kinu zbog "diplomatskog ćorsokaka" u govoru koji je trajao 48 minuta, tri puta duže od zvanično predviđenog vremena.

Video: Šta se sve tačno desilo ispred Bele kuće dok su agenti odvodili Trampa na sigurno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. septembar 2020 | 22:54

    ZAR SMO I POSLE 75 GODINA NA POCETKU I ZAR NAM OPET TREBAJU BLOKOVSKE PODELE I EKONOMSKI,CARINSKI I TRGOVINSKI RATOVI !!!??? GDE NAS VELIKI VODE ??? CEMU OVAJ BIOLOSKI RAT I STRADANJE I EKONOMSKI SUNOVRAT !!! KOME TREBA SATANIZAM I UNISTENJE LJUDSKE RASE???!!??

  • Lol

    23. septembar 2020 | 23:28

    I jesu mutni.Tolika naseljenost, a najmanje obolelih od vodecih zemalja.Ili imaju celicnu disciplinu ili se nesto krije stvarno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA