≫ 

Da li je i ovo dokaz da je Navaljni otrovan? Ima isti ožiljak kao još jedna žrtva novičoka

Navaljni je izašao iz bolnice u Berlinu posle 32 dana, od kojih je 24 proveo na intenzivnoj nezi

  • 5
Aleksej Navaljni i Julija Skripalj Foto: Tanjug/AP

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni izašao je iz bolnice u Berlinu, a na fotografiji koju je objavio na Instagramu vide se ožiljci na njegovom vratu, slični onima koji su primećeni na drugim žrtvama novičoka.

Najglasniji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina razboleo se 20. avgusta i prebačen je u Berlin na lečenje nakon što je 24 sata proveo u komi u bolnicu u Omsku u Sibiru. Nemački doktori kasnije su zaključili da je Navaljni otrovan smrtonosnim nervnim agensom novičok.

U saopštenju u sredu bolnica Šarite, u kojoj se Navaljni lečio nakon navodnog trovanja, rekla je da je Rus otpušten iz nje u utorak posle 32 dana, od kojih je 24 proveo na intenzivnoj nezi.

Navaljni je u utorak objavio svoju fotografiju na kojoj se vide ožiljci na njegovom vratu, a koje nije imao pre trovanja.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
«Владимир Путин сообщил французскому коллеге: «Навальный мог сам проглотить этот яд». Хорошая версия. Считаю, что заслуживает самого пристального изучения. Сварил на кухне «Новичок». Тихо отхлебнул из фляжки в самолете. Впал в кому. До этого договорился с женой, друзьями и коллегами, что, если Минздрав будет настаивать, чтоб меня увезли лечить в Германию, они ни в коем случае не позволяли это сделать. Помереть в омской больнице и оказаться в омском морге, где установили бы причину смерти «пожил достаточно», - вот конечная цель моего хитрого плана. Но Путин меня переиграл. Его просто так не проведёшь. В итоге я, как дурак, пролежал в коме 18 дней, но своего не добился. Провокация не удалась!Објава коју дели Алексей Навальный (@navalny) дана

Ožiljci se poklapaju sa onima koji su viđeni na Juliji Skripalj, još jednoj žrtvi novičoka, nakon što je puštena iz bolnice u maju 2018. godine.

Ona i njen otac, bivši ruski špijun Sergej Skripalj, otrovani su u Salberiju u Engleskoj u martu 2018. godine.

Yulia Skripal, Julija Skripal Julija i njen otac Sergej otrovani su novičokom u martu 2018. Foto: Tanjug/AP

U to vreme stručnjaci su ožiljke na Juliji Skripalj pripisali traheotomiji, što je hirurški postupak za otvaranje rupe na dušniku osobe kako bi joj se pomoglo da diše, prenosi Business insider.

Navaljni je na Instagramu još jednom rekao da iza napada na njega stoji ruska vlada.

- Vladimir Putin je rekao svom francuskom kolegi: "Navaljni je mogao sam da proguta otrov" - napisao je Navaljni, misleći na vest u Le Mondu, koji je preneo da je Putin rekao Emanuelu Makronu da je Navaljni možda sam sebe otrovao.

- Moj plan je bio da skuvam novičok u kuhinji, pijuckam ga polako u avionu, umrem i završim u mrtvačnici u Omsku, gde će moj uzrok smrti biti naveden kao ''živeo je dovoljno'' - napisao je Navaljni na Instagramu.

Kira Jarmiš iz Navaljnovog tima rekla je prošle nedelje da opozicionar planira da se vrati u Rusiju kako bi nastavio sa svojim poslom.

U početku je njegov tim verovao da mu je otrov sipan u čaj. Međutim, 17. septembra objavljeno je da su tragovi novičoka pronađeni na nekoliko flašica vode u njegovom hotelskoj sobi u Tomsku u Sibiru.

Video: Navaljni otrovan flašicom vode u hotelu, a ne na aerodromu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    23. septembar 2020 | 14:58

    Na obe slike oziljak je tacno tamo gde ide cev za disanje prilikom traheotomije,i tacno je onakav kao i kod svih koji su imali taj zahvat...tako da teorije zavere opet idu pod led!!!

  • Traheotomija

    23. septembar 2020 | 14:46

    Svi koji imaju problem s disanjem stavljaju se na mehaničku ventilaciju, neko se intubira preko usne duplje a neko na ovaj način. Kakve ovo ima veze sa novičokom ili kako se već zove

  • To

    23. septembar 2020 | 14:47

    Je ožiljak od cijevi za vještačko disanje sa aparata??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA