≫ 

Otkriveno kako su pali srpski Pink Panteri u Švajcarskoj: Odala ih priča o bezobrazno visokoj zaradi

* Srbi mesecima bili pod prismotrom * Nisu ni znali da su ozvučeni * Jedan od četvorice uhapšenih priznao je krivicu

  • 9
Pucnjava, zlatara, Tajland Screenshot

Trojici državljana Srbije, koji su osumnjičeni da pripadaju ozloglašenoj kriminalnoj grupi Pink Panter, počelo je danas suđenje u Cirihu. Srbi, koji su uhapšeni u februaru 2018. godine, terete se da su planirali spektakularnu pljačku juvelirnice u Luganu, međutim, policija je osujetila njihov plan.

Tokom suđenja se saznalo da je policija mesecima prisluškivala Srbe koji su toliko bili uvereni u uspeh da nisu ni shvatili da su im organi reda sve vreme za petama. Naime, nekoliko meseci uoči planirane pljačke, policija je uspela da uđe u trag jednom od članova Pink Pantera koji je povezivan sa pljačkama zlatara u Nemačkoj.

Nakon što su uz pomoć GPS-a locirali njegov motocikl, uvezali još trojicu članova bande i jednom od njih uspeli da ubace bubicu u vozilo i tako da ih prisluškuju i saznaju plan za spektakularnu pljačku. Navodno su uspeli da snime više od 180 poziva između članova bande. Tako su, između ostalog, čuli i da Srbi planiraju da napadnu zlataru u Luganu. To su shvatili iz razgovora u kom su optuženi pominjali kako će, na primer, za ukradeni sat ili komad nakita uzeti najmanje 400.000 evra.

Sa detaljnom razradom plana počeli su krajem januara, a navodno je bio plan da 19. februara krenu u pljačku. Prema rečima tužioca optuženi su duže vreme nadgledali juvelirnicu koja im je bila meta.

- Osmatrali su gde su sigurnosne kamere, policijske patrole. Uvek su vodili računa da to ne rade u grupi, kako ne bi bili sumnjivi. Policija je sve saznala tako što ih je prisluškivala - rekao je tužilac na suđenju.

Kako je navedeno, optuženi su uvek odvojeno putovali u Srbiju ili Tićino, gde su iznajmljivali stanove po principu "stan na dan". Imali su lažna dokumenta, oružje, ali i motocikle i vozila sa ukradenim registarskim oznakama koje bi kasnije iskoristili za bekstvo.

- Unajmili su vikendicu, pribavili su dva skutera i dva automobila sa ukradenim tablicama, koje su nabavili verovatno u Milanu. Sve su pripremili do 18. februara, a narednog dana su planirali da počine pljačku. Tada su i uhapšeni - naveo je tužilac.

On je istakao da je u pripremu pljačke uloženo oko 7.000 evra, te da su optuženi poznati u inostranstvu kao izvršioci krivičnih dela, uglavnom pljački.

Jedan od optuženih sumnjiči se da je sa je drugim članovima ozloglašenih Pink Pantera učestvovao u pljački u Dubaiju, ali nikad nije izručen Emiratima zbog nedostatka dokaza.

Tužilac je za "organizatora" zločina tražio sedam godina zatvora i zabranu ulaska u Švajcarsku 15 godina, dok za drugu dvojicu traži pet i po, odnosno šest godina robije i zabranu ulaska u Švajcarsku 10 godina. Njihovom saradniku, četvrtom članu grupe, sudi se odvojeno, jer je u međuvremenu priznao zločin.

Inače, trojica optuženih izjasnili su se danas da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret. Jedan od optuženih je samo naveo da je u Tićino došao kako bi kupio dva vozila koje je kasnije želeo da preproda u Srbiji.

Advokati odbrane su u završnoj reči izneli da nema dovoljno dokaza da bi njihovi klijenti bili osuđeni.

Očekuje se da će presuda biti izrečena sutra.

Video: Najpoznatija srpska Pink Panterka, Olivera Ćirković: Čim sam izašla iz zatvora, popila sam pivo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazza

    23. septembar 2020 | 22:11

    Kako kad je nisu opljackali? Za koje delo?

  • nikolas

    23. septembar 2020 | 21:38

    ZAR JE MOGUCE DA NASI LJUDI SA BALKANA NEZNAJU DA SE SVI RAZGOVORI SNIMAJU I KAD NA NEKOG POSUMNJAJU ONDA NJEGOV RAZGOVOR PRESLUSAJU !!!

  • Vvv

    23. septembar 2020 | 22:41

    Fini neki momci ims neko u srbiji da nije kriminalac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA