≫ 

Ponovo haos na ulicama Amerike: Na protestima upucani policajci, građani klečali pod pendrecima

* Policija u Luivilu i Sijetlu privela više osoba * U okršajima teško povređeno više pripadnika policije

  • 7

Amerika je ponovo na nogama nakon što je Velika porota odlučila da nijedan od trojice osumnjičenih pripadnika policije neće biti optužen za ubistvo Afroamerikanke Breone Tejlor koja je ubijena u svom domu 13. marta.

Građani su izašli na ulice, a u Luivilu je noćas bilo najdramatičnije. Tamo su u okršajima upucana dva policajca, a privedeno je više desetina demonstranata.

Narod je ogorčen izašao na ulice kada je čuo da je samo jedan od policajaca koji je umešan u smrt Tejlorove optužen za "prvostepeno bezobzirno ugrožavanje", dok protiv druge dvojice nije podignuta optužnica. Nakon toga krenuli su da izlaze na ulice Luivila, Čikaga, Sijetla, Portlanda, Njujorka... Policija je hapsila one koji su uništavali imovinu ili napadali pripadnike policije.

U Sijetlu je došlo do žestokih okršaja u kojima je povređeno više policajaca. Jedan od njih je, kako prenosi CNNsa teškim telesnim povredama završio u bolnici nakon što ga je neko toliko jako tukao bejzbol palicom da mu se raspao šlem...

U Luisvilu je proglašeno vanredno stanje i uveden policijski čas, a na ulicama su pripadnici Nacionalne garde i oklopna vozila.

Podsetimo, Breona Tejlor je imala 26 godina kada je ubijena je 13. marta ove godine u raciji povezanoj sa trgovinom drogom, ali do upada u njen stan došlo je greškom.

Nešeto nakon ponoći, 13. marta, trojica policajaca upala su u Breonin stan jer su imali nalog za pretrs i to onaj koji ne zahteva od policije da uputi upozorenje pre upada. Tejlor i njen partner Kenet Volker su u tom trenutku spavali.

Jedan policajac je razmenio vatru sa Volkerom, koji je imao dozvolu za oružje i koji je pozvao policiju misleći da je reč o pljački, a ne o raciji. Policajci, koji su ispalili više od 25 metaka, naveli su da su vatrom odgovorili na vatru nakon što je jedan od njih pogođen.

Tokom razmene vatre, Tejlor, koja je bila medicinski tehničar, pogođena je osam puta i kasnije umrla.

Na licu mesta nije nađena nikakva droga.

U tužbi koju je podnela porodice Breone, navodi se nepravda, upotreba prekomerne sile i grub nemar. Takođe se navodi da policija nije tražila nju ili njenog partnera, već nepovezanog osumnjičenog koji nije živeo u tom stambenom kompleksu.

Porodici je isplaćena odšteta u iznosu od 12 miliona dolara.

Video: Haosi u SAD, neredi širom zemlje: Pale se policijski automobili, lete suzavci i kamenice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draff

    24. septembar 2020 | 12:42

    Naravno da neće biti optuženi, ceo slučaj je ideološki guran, nema veze sa životom. Za one koji ne znaju šta se desilo: policajci u raciji lupaju na vrata dilera, predstavljaju se i traže da otvori. Kad neće, oni provaljuju, diler puca na njih, oni uzvraćaju vatru i pogađaju njegovu devojku (izgleda kroz zatvorena vrata jedne od soba, odakle je i diler pucao). Ona je uhvaćena u unakrsnu vatru i to je cena koju plaćaš kad odlučiš da budeš devojka dilera droge. Ubistvo nije uzrok nereda, niti je one koji pale i pljačkaju briga za okolnosti. Oni traže izgovor da bi uništavali, i to je sve.

  • lule

    24. septembar 2020 | 13:12

    Predizborna kampanja... Demokrate hoce vlast,hoce da zapocnu par ratova,klasika!

  • M-78

    24. septembar 2020 | 13:14

    Sto bi nas bilo briga sta se desava u Americi....imamo mi nasih briga...🤨

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA