Kardinal Vatikana iznenada podneo ostavku: Bio je jedan od najbližih papinih saradnika

Kardinal Ðovani Anđelo Beću će sačuvati svoju titulu, ali neće moći da glasa za sledećeg papu

  • 0
Ðovani Anđelo Beću, kardinal Vatikana Foto: Tanjug/AP

Visoki zvaničnik Vatikana, kardinal Ðovani Anđelo Beću, iznenada je podneo ostavku. Sveta stolica je u saopštenju navela da prihvata ostavku kardinala.

Kardinal će sačuvati svoju titulu, ali neće moći da glasa za sledećeg papu, piše BBC, a prenosi Tanjug.

Beću je pre toga šest godina radio kao drugi najviši zvaničnik u državnom sekreterijatu Vatikana, gde se svakodnevno susretao sa papom i bio jedan od njegovih najbližih saradnika.

Kardinal Beću bio je umešan u kontroverznu kupovinu luksuzne zgrade u Londonu od novca iz crkvenih fondova. Kupovina je izvršena putem ofšor sredstava i kompanija, a ovaj slučaj je i dalje predmet finansijske istrage.

Petoro vatikanskih službenika suspendovano je nakon racije koja je sprovedena u kancelarijama sekreterijata tokom prošle godine, kada je policija zaplenila dokumenta i kompjutere.

Kardinal je negirao bilo kakvu umešanost u ilegalne radnje, a u februaru je branio kupovinu, istakavši da je reč o dobroj investiciji na kojoj im mnogi zavide.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA