≫ 

Asanž neprekidno gledao samoubistvo Slobodana Praljka u Hagu i razmišljao kako sebi da oduzme život

Osnivač WikiLeaksa gledao je Praljkovo samoubistvo kadar po kadar i sam razmišljajući o samoubistvu nakon dugotrajne izolacije u ekvadorskoj ambasadi

  • 1
Džulijan Asanž, Slobodan Praljak Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Youtube/ICTJ

Džulijan Asanž osnivač WikiLeaks-a razmišljao je kako sebi da oduzme život gledajući snimak samoubistva generala Slobodana Praljka u sudnici u Hagu.

Džulijan Asanž, najpoznatiji svetski uzbunjivač koji sada sedi u zatvoru u Londonu poverio se lekaru koji ga je obilazio dok se nalazio u ekvadorskoj ambasadi kako je 'bindžovao', dakle pasionirano i neprekidno gledao, samoubistvo Praljka.

Doktorka Sondra Krosbi to je izjavila na saslušanju o izručenju osnivača WikiLeaksa.

Ona je posvedočila i kako je Asanž vidljivo propadao i mentalno i fizički od oktobra 2017. godine pa sve do njene zadnje posete, kojih je ukupno bilo četiri, prenosi AP.

Krosbijeva je inače profesor medicine na Medicinskom fakultetu u Bostonu. Pred sudom je izjavila kako je prilikom posete u februaru 2018. godine Asanž po prvi put izneo razmišljanja o samoubistvu, odnosno o tome je ozbiljno razmišljao i da je u tu svrhu bindžovao samoubistvo Slobodana Praljka na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Hagu koje se dogodilo par meseci ranije.

Slobodan Praljak Printskrin: Youtube/ICTJ

Podsetimo, nakon što je međunarodni sud potvrdio njegovu presudu na 20 godina zatvora, Praljak je deklarisao svoju nevinost i iz bočice popio otrov kalijev cijanid srušivši se nakon toga i dva sata kasnije je preminuo u bolnici. Sve je prikazivano uživo putem internet stranice suda pa je Asanž sve mogao i da vidi.

Doktorki je opisao kako je zaustavljao kadar po kadar i analizirao Praljkovo lice dok je sebi oduzimao život. Asanžovi advokati tvrde kako bi on zaista mogao da pokuša da oduzme sebi život ako mu se odredi izručenje u Sjedinjene Države i da mu je mentalno zdravlje ozbiljno narušeno.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cg. Pg.

    25. septembar 2020 | 10:22

    Postuj hrabrog neprijatelja i bices postovan ako si hrabar !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA