≫ 

Papin bliski saradnik nije dao ostavku, razrešen je: Novac od priloga iskoristio za kupovinu vile

Slučaj razrešenja sa kardinalske dužnosti desio se samo još jednom u hiljadugodišnjoj istorji Vatikana i katoličke crkve, kada je smenjen francuski kardinal Luis Bujer

  • 1
Ðovani Anđelo Beću, kardinal Vatikana

Foto: Tanjug/AP

Kardinal Anđelo Beču, nije podneo ostavku, već je razrešen kardinalskih dužnosti i povlastica, jer je otkriveno da je crkveni novac, od priloga i milostinje, zloupotrebio za kupovinu super luksuzne vile u skupom delu Londona, jedna je od glavnih tema svih italijanskih medija.

Slučaj razrešenja sa kardinalske dužnosti desio se samo još jednom u hiljadugodišnjoj istorji Vatikana i katoličke crkve, kada je smenjen francuski kardinal Luis Bujer, ali zbog doktrinarnih neslaganja, a ne običnog lopovluka, zbog čega je razrešen Beču.

Vatikanska komisija je utvrdila da je Beču sa bankarskog računa Vatikana u londonskoj banci, koji je samo on godinama kontrolisao, novac preusmeravao na privatne račune i firme svoje braće na Sardiniji.

- Novac koji je Beču usmeravao na privatne porodične račune, menjao je destinaciju nekoliko puta tako da se poreklu gubi svaki trag - piše agencija AdnKronos, za koju je kardinal rekao da nema komentara i da više voli da ćuti o svemu.

Ipak neki detalji su procurili u javnost, između ostalog da je Papa Franja, koji je do sada imao puno poverenja u Beču, koji se čak spominjao kao kandidat za narednog poglavara katoličke crkve, i u toku razgovora lupao šakom o sto.

Papa Franja od kada je došao na čelo katoličke crkve pokrenuo je, generalno govoreći, čišcenje i transparentnost u poslovanju Svete stolice, ne samo vatikanske banke JOR, koja je u prošlosti bila umešana u neke sporne poslove, već i čisčenju redova katoličke crkve od pedofila.

Ovakve akcije poglavara katoličke crkve nisu pozdravili svi zvaničnici Vatikana, pa pored onih koji skriveno i šapučući kritikuju ili neodobravaju takve poteze aktuelnog Pape, Franja ima i otvorenu opoziciju među visokom crkvenom hijerhijom.

Video: Snimak koji je obišao svet: Papa udario vernicu, pa pokušao da objasni šta se dogodilo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cule

    26. septembar 2020 | 06:44

    Vatikan je masinerija za prikupljanje para. Njihova banka je najjaca u svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA