SAD imaju više obolelih od korone, nego što Srbija ima stanovnika: Prešli su brojku od 7 miliona

U Sjedinjenim Državama se prosečno registruje više od 40.000 novih slučajeva kovida-19 dnevno

  • 2
korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države prešle su prag od sedam miliona obolelih od korona virusa, pokazuju podaci Univerziteta "Džons Hopkins", piše Tanjug.

Nakon što je pandemija na početku najteže pogodila područje Njujorka, a zatim tokom leta jugoistok i jugozapad zemlje, sada se širi u gradovima s mnogo manjom populacijom u srcu zemllje, često u njenim konzervativnim delovima gde se veliki broj stanovnika protivi nošenju maski, prenosi Glas Amerike.

Širenje zaraze sada izaziva nove probleme u bolnicama, školama i univerzitetima na srednjem zapadu i zapadu SAD.

U Viskonsinu je prošle nedelje u proseku bilo registrovano više od 2.000 novozaraženih dnevno, u poređenju sa 675 tri sedmice ranije. Broj hospitalizacija u toj državi je na najvišem nivou od naglog širenja korona virusa u SAD u martu.

U Oklahomi i Misuriju se redovno beleži 1.000 novih slučajeva dnevno, a guverner Misurija Majk Parson, koji se oštro protivi nošenju maski, testiran je pozitivno ove nedelje.

Ogromna stopa broja pozitivnih testova beleži se i u Južnoj Dakoti, Ajdahu i Ajovi, prenosi agencija AP.

U Sjedinjenim Državama se prosečno registruje više od 40.000 novih slučajeva kovida-19 dnevno. Taj broj je značajno manji od vrhunca zabeleženog tokom leta od gotovo 70.000, ali je i dalje zabrinjavajući.

Broj žrtava korona virusa u zemlji je ove nedelje premašio 200.000, što je najviše u svetu.

Na srednjem zapadu i zapadu, bolnice u Springfildu u Misuriju su na ivici kapaciteta zbog naglog rasta broja obolelih. Direktori dve bolnice u Ajdahu upozorili su ove nedelje da su njihovi objekti blizu da budu preopterećeni zbog pacijenata obolelih od korona virusa.

Sve više problema ima i u školama. Desetine učenika u Ajovi završilo je u karantinu ove nedelje zbog rasta broja slučajeva, dok je stopa pozitivnih testova u jednom okrugu premašila 30 odsto.

U susednom okrugu, stopa pozitivnih testova bila je 27 odsto, a više od 200 učenika i nastavnika je u izolaciji ili karantinu nakon što je 18 učenika i zaposlenih u školi testirano pozitivno. U tom okrugu, nastava se i dalje drži u učionicama, ali uz nove mere socijalnog distanciranja.

Širenje korona virusa postalo je uobičajena pojava i u univerzitetskim kampusima širom zemlje, od povratka studenata. Zvaničnici strahuju i zbog novih problema koje bi mogao da izazove početak fudbalske sezone. Gradovi u kojima se nalaze koledži preduzimaju sve oštrije korake da se suzbiju žurke i gužve u barovima.

U gradu u kojem se nalazi Univerzitet Oklahome, ove nedelje je izglasano obavezno nošenje maski na žurkama na zatvorenom ako je prisutno više od 25 osoba. Mera je uvedena uprkos protivljenju javnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan s

    26. septembar 2020 | 07:59

    Plus su naše finansije sređenije od američkih, duplo golo su za nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA