Dečak "uvredio" Boga, pa osuđen na 10 godina: 120 ljudi se nudi da idu u zatvor umesto njega

Dečaka je osudio Islamski sud jer je na neprimeran način komentarisao Boga tokom rasprave sa jednim drugarom u državi Kano u avgustu

  • 4
zatvor

foto: pixabay.com

Direktor "Memorijalnog centra Aušvic" u Poljskoj ponudio se da odsluži deo desetogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen 13-godišnji dečak u Nigeriji zbog bogohuljenja.

Doktor Pjotr Cajvinski je naveo da bi on i još 119 volontera iz celog sveta odslužilo po mesec dana u zatvoru, prenosi BBC.

On je lično zamolio predsednika Nigerije Muhamadua Buharija da pomiluje dečaka.

Dečaka je osudio Islamski sud jer je na neprimeran način komentarisao Boga tokom rasprave sa jednim drugarom u državi Kano u avgustu.

Njegov advokat podneo je žalbu protiv presude, govoreći da ona krši dečja prava i Ustav Nigerije. Rekao je za BBC da još nije bilo nikakve reakcije na žalbu.

Kano je jedna od 12 nigerijskih država koje praktikuju šerijatski pravni sistem uz državne zakone, a muslimani čine većinu na severu zemlje.

Unicef je pozvao nigerijske zvaničnike da hitno reaguju na odluku suda.

U pismu upućenom predsedniku, Cajvinski je naveo da je spreman da učestvuje u služenju dečakove kazne.

- Uprkos onome što je rekao, ne može da bude tretiran kao potpuno svestan i odgovoran s obzirom na njegove godine. Ne bi smelo da bude neko ko će izgubiti svoje detinjstvo, da mu se uklone mogučnosti i da bude stigmatizovan fizički, emocionalno i obrazovno do kraja svog života. Međutim, ako se ispostavi da reči ovog deteta zaista zaslužuju 120 meseci zatvorske kazne, i vi ne možete to da promenite, pretpostavljam da umesto deteta 120 odraslih volontera iz celog sveta, ja lično među njima, treba da odsluži po mesec dana u nigerijskom zatvoru. Ukupno će cena biti ista i svi ćemo izbeći ono najgore - naveo je Cajvinski.

Ovo je veoma neobičan slučaj u kom je direktor "Memorijalnog centra" komentarisao, a nigerijski predsednik se zasad nije oglašavao.

Kako rade šerijatski sudovi?

 

Dvanaest nigerijskih država, većinski muslimanske, upravljaju pod šerijatskim sistemom pravde, ali samo muslimanima može da se sudi na ovim sudovima.

Šerijatski sistem, koji ima sopstveni apelacioni sud, odlučuju i o civilnim i kriminalnim slučajevima u kojima su uključeni muslimani, a njegov presude mogu da budu osporene na nigerijskim sekularnim apelacionim sudovima i Vrhovnom sudu.

U slučajevima kada su uključeni musliman i "nemusliman", ovaj drugi ima pravo da bira na kom će sudu slučaj da bude predstavljen.

Kazne koju može da donese ovaj sud su i bičevanje, amputacije i smrtna kazna.

Video: Došla u Afriku da uči mališane plesu, a na kraju oni podučavali nju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    26. septembar 2020 | 14:34

    Pa opste je poznato da muslimani to rade hriscanskoj manjini svuda .Pa jel zena u Pakistanu hriscanka osudjena na smrt,zato sto je na njivi popila vodu iz lonca iz koga piju muslimani.Pa koliko slucajeva da ljudima seku ruku u kojoj su drzali Bibliju.Ali zato u Evropi traze da nam komanduju i nametnu svoje bolesne stavove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA