≫ 

Nju je Tramp želeo u Sudu: Ima sedmoro dece, protivi se abortusu i zadaće glavobolju mnogima

Tramp je ispunio obećanje da će nominovati ženu da nasledi Ginzbergovu, koja je preminula prošle nedelje u 88. godini

  • 4
Ejmi Amy Coney Barrett

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp  imenovao je Ejmi Koni Beret da popuni mesto u Vrhovnom sudu upražnjeno nakon smrti sudije Rut Bejder Ginzberg, što mu daje priliku da poveća konzervativnu većinu u sudu manje od šest nedelja pre predsedničkih izbora.

Brojni američki mediji objavili su dan ranije, pozivajući se na anonimne izvore, da Tramp namerava da objavi da je Beret njegova kandidatkinja. To se obistinilo iako su upozorili da, dok javno ne saopšti svoj izbor, postoji mogućnost da se predomisliti u poslednjem trenutku.

Tramp je obećao da će nominovati ženu da nasledi Ginzbergovu, koja je preminula prošle nedelje u 88. godini.

Beretova, konzervativni sudija apelacionog suda bila je favorit za to mesto, kao i sudija Barbara Lagoa. Obe je Tramp ranije postavio za sudije federalnih apelacionih sudova.

Predsednikova odluka da imenuje novu sudiju pre izbora pokrenula je žestoku političku bitku u Vašingtonu, prenosi Sputnjik.

Senatski republikanski lideri tvrde da proces potvrde treba da se odvije što je pre moguće, a demokrate - da proces nominacije treba da se odloži dok ne bude poznat pobednik predsedničkih izbora u novembru.

Zašto je izbor važan u ovom trenutku

 

Pozicija sudije Vrhovnog suda je doživotna a ulog je ideološka orijentacija najvišeg suda zemlje.

Pre smrti Ginzbergove, sud je imao konzervativnu većinu od 5 prema 4. Ako Senat potvrdi konzervativnu sudiju da zameni Ginzbergovu, ta većina će biti 6 prema 3.

Važilo je da ko god bude izabran da zameni Ginzbergovu, imaće ulogu u donošenju ključnih odluka Vrhovnog suda narednih godina o nizu važnih pitanja, među kojima će verovatno biti pravo na abortus, pitanje zdravstvene zaštite, zakoni o oružju, verske slobode, imigracija i sloboda govora, preneo je Tanjug.

Republikanski lideri u Senatu planiraju da brzo potvrde predsednikovu kandidatkinju za Vrhovni sud.

Lider senatske većine Mič Mekonel obćao je da će potvrditi Trampovog kandidata pre izbora 3. novembra.

Tramp je izjavio da je važno da sud bude kompletan na dan izbora u slučaju da se ulože žalbe koje se odnose na izborni proces.

Ejmi Amy Coney Barrett

Foto: Tanjug/AP

Konzervativni sudija

 

Ejmi Koni Beret je konzervativna pravnica i pobožna katolkinja. Nju je Tramp 2017. godine imenovao za savezni sud u Čikagu 2017. godine, koji pokriva Indijanu, Ilionis i Viskonsin.

Pre toga je imala privatnu praksu kao advokat u Vašingtonu, a od 2002. godine predavala je na Univerzitetu Notre Dame u Indijani gde je i diplomirala 1997. godine. Ona je peta žena u istoriji koja će obavljati ovu dužnost i treća osoba koju je imenovao Donald Tramp, uz Nila Gorsuša 2017. godine te Breta Kavanu 2018. godine.

Ova vest posebno je uznemirila organizacije koje se bave pravima žena jer se smatra kako bi Baret mogla pridoneti rušenju poznate presude "Roe vs. Wade" iz 1973. godine kojom je u SAD legalizovan pobačaj.

Beret je rođena u Nju Orleansu, poznata je kao heroina pokreta koji se protivi pobačaju i već je ranije otvoreno govorila kako “život počinje začećem”. Tokom svog mandata u saveznom sudu već je donela dve odluke kojima se ograničava pravo na pobačaj.

Osim toga, Beret je zajedno sa suprugom, bivšim saveznim tužiocem, s kojim ima sedmoro dece, članica verske zajednice "People of Praise" nastale 1971. godine.

Beret ima sedmero dece, od kojih je dvoje usvojeno. Najmlađe biološko dijete ima Daunov sindrom.

I nisu samo borci za prava žena zabrinuti, jer Beret ima otvoreno konzervativne stavove i kad je reč o imigrantima, zdravstvu, te LGBTIQ pravima i korišćenju oružja, piše Index.hr.

A šta je Tramp rekao o Beretovoj tokom svečane ceremonije, čitajte u posebnoj vesti. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joker

    27. septembar 2020 | 08:12

    Bravo, prava osoba na pravom mestu!

  • Kuznjecov

    27. septembar 2020 | 07:49

    Kad god naletim na vest koja pominje politiku abortusa, seksualnost, feminizam itd. oni kao da dodaju po jedno slovo svaki put akronimu LGBT. Valjda nece ici na vise od 26...

  • brkoo

    27. septembar 2020 | 07:38

    Zena masina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA