≫ 

Jermenija proglasila ratno stanje: Objavljena opšta mobilizacija

Haos u Nagorno-Karabahu, posle najnovijih informacija o sukobu sa Azerbejdžanom

Jermenija Azerbejdžan, Armenia Azerbaijan

Foto: Tanjug/AP

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Objavljena je i opšta mobilizacija.

- Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu  - napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

U Nagorno-Karabahu je jutros došlo do nove eskalacije.

Jermenske snage oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Ta oblast, dodala je, našla se pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.

 

U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah uvedeno je, takođe, ratno stanje i proglašena je mobilizacija.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije. Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) saopštila je danas, povodom eskalacije sukoba u regionu Nagorno-Karabaha, da konflikt treba rešavati isključivo mirnim putem.

Ovo bi praktično moglo da znači da fudbaleri Crvene zvezde neće igrati utakmicu poslednje runde kvalifikacija za Ligu Evrope sa Ararat Jermenijom, koja je planirana za četvrtak.

Jermenija Azerbejdžan, Armenia Azerbaijan

Foto: Tanjug/AP

Zašto se spore Jermenija i Azerbejdžan?

 

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je jutros da je susedni Azerbejdžan počeo da granatira civilne položaje u regionu Nagorno-Karabah. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je potom da je oborilo dva azerbejdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na taj napad, prenosi Reuters.

Sukob dve države oko oblasti Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu koji kontrolišu Jermeni uz podršku jermenske vlade traje više od dve decenije. Konflikt je postojao i 2016. godine, ali su tenzije smirene posle četiri dana.

Spor između Bakuua i Jerevana počeo je zvanično februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana. Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Sukobi su intenzivirani 2016. godine, a onda je u julu ove godine došlo do porasta tenzija kada je poginulo najmanje 16. ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    27. septembar 2020 | 11:45

    Podrska bratskom Jernenskom narodu.Opet jedna muslimanska zemlja napala hriscansku.Sve po nalogu zna se koga.

  • Djile

    27. septembar 2020 | 11:09

    Uvek uz Pravoslavce.. Napred Jermeni

  • Aleksandar

    27. septembar 2020 | 11:20

    Veliki vojni strucnjak Vulin pod hitno da ide i pomogne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA