≫ 

Azerbejdžan uzvratio snimkom: Brutalno uništavaju jermenske trupe u Nagorno-Karabahu

Jermenske vlasti uvele su vanredno stanje u zemlji i objavile opštu mobilizaciju

  • 12
Azerbejdžan napad Printskrin: Youtube/Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyi

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak na kojem se navodno vidi napad na jermensku vojnu tehniku, piše Sputnik.

- U kontraofanzivi jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta uništen je veliki broj žive sile i vojne tehnike jermenskih trupa - navodi se u opisu video zapisa.

Rano ujutru 27. septembra Azerbejdžan je započeo intenzivno granatiranje naselja u Karabahu, uključujući i glavni grad Stepanakert, prelazeći u ofanzivu duž cele linije. U napadima ima žrtava među civilnim stanovništvom. Parlament Azerbejdžana proglasio je danas ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona nakon oružanog sukoba sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha, prenosi agencija Rojters.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima, nakon što su jermenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja.

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je prethodno snimak na kom je zabeleženo kako jermenske oružane snage napadaju azerbejdžanske trupe u području regiona Nagorno-Karabah

Baku i Jerevan se međusobno optužuju za pogoršavanje situacije. Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane tvrdi da je jermenska strana otvorila vatru, a azerbejdžanske snage pokrenule su kontraofanzivnu operaciju. Jermenska vojska saopštila je da je Karabah bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima iz Azerbejdžana.

Jermenske vlasti uvele su vanredno stanje u zemlji i objavile opštu mobilizaciju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je Baku i Jerevan da odmah prekinu vatru i započnu pregovore.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsjedavajuća - Rusija, SAD i Francuska.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ripanje

    27. septembar 2020 | 17:59

    Sad da vidiš kada krenu horde migranata prema Evropi ....

  • Igor

    27. septembar 2020 | 20:31

    Ovo je scenario kao Nas. Samo se ceka da krenemo nazad na Nase Kosovo!!!

  • Cro666

    27. septembar 2020 | 21:11

    Treba se suprostaviti muslimanima i Erdoganu. A ne TRAŽIT neko prijateljstvo. Turci su vas držali 500 god... to ste zaboravili...palili i klali. E vi srbi ste čudan narod. Živjela Armenija i kršćanstvo💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA