Uspon i pad bande koja je ukrala knjige vredne 2,7 miliona evra: Jedna stvar i dalje misterija

Knjige su nestale pre tri godine iz skladišta u Londonu, a pronađene su u jednoj garaži u Rumuniji

  • 0
Romania Stolen Books, ukradene knjige u Rumuniji Foto: Tanjug/AP/Romania Police

Policija je 16. septembra rano ujutru upala u dvospratnu kuću na periferiji sela Budesti u severnoj Rumuniji. U garaži su uz pomoć čekića razbili betonski pod, a unutra su pronašli knjige vredne 2,7 miliona evra, uredno složene i upakovane u torbe za kupovinu, uključujući neprocenjiva prva izdanja Galilea Galileja i Isaka Njutna.

Knjige su nestale pre tri godine i ukradene su iz skladišta u Londonu nakon što su se lopovi popeli na 15 metara visok zid, presekli krovne prozore i ušli kroz njih. Knjige su izneli istim putem, prenosi Euronews.

To nije bila ni prva ni poslednja krađa bande, ali je svakako ispunila svetske medije 2017. godine - i zbog metode i cene ukradene robe. Lopovi su radije ciljali skladišta laptopova i elektronske opreme nego retke knjige, a zbog činjenice da su uspeli da izbegnu visokotehnološke senzore pokreta uporedili su ih sa filmovima kao što je Nemoguća misija.

- To nije iznenađujuće. Kada pogledate u neke knjige, kada vidite kako izgledaju, kada pročitate o čemu su i kada su napisane - stvarno su fascinantne - rekao je Endi Durham iz londonske policije.

Romania Stolen Books, ukradene knjige u Rumuniji Foto: Tanjug/AP/Romania Police

Tokom tri godine Durham je vodio istragu o krađi vrednih knjiga, zajedno sa rumunskim i italijanskim vlastima.

Do prvih hapšenja došlo je u junu 2019, a u januaru 2020. godine vođa bande uhapšen je u Milanu. Knjige su pronađene 16. septembra, a suđenje članovima bande počelo je u ponedeljak, 28. septembra pred sudom u Londonu. Očekuje se da će kazne biti izrečene narednih dana.

Durham je rekao kako je pronalazak knjiga posle toliko meseci rada zaista ohrabrujuće.

U kolekciji pronađenih knjiga nalaze se retke verzije Dantea, skice Franciska Goje, kao i naslovi Galilea i Isaka Njutna iz 16. i 17. veka.

Kriminalna grupa Klamparu

Čovek za kog se veruje da je vođa bande, Gavril Popinci (45) iz Sučave je kumče Jona Klamparua, jednog od najpoznatijih kriminalaca u zemlji koji trenutno služi kaznu zatvora od 30 godina zbog vođenja lanca prostitucije, putem kog je hiljade žena i devojaka krijumčareno iz Rumunije u Evropu.

Policija veruje da je banda nastala 2016. godine u Rumuniji i da je izvela brojne pljačke i upade u skloništa širom UK.

Iako koriste isti metod - upadaju preko krova, spuštaju se u skladište i izlaze istim putem - uglavnom su ciljali elektronsku opremu i nije jasno zašto su u januaru 2017. ukrali retke knjige.

- Za sada nismo saznali da li je pljačku neko naredio, ali prema dokazima koje smo sad prikupili, to nije bio slučajan zločin - rekao je Emil Tudor iz Bukurešta.

Policija veruje da su knjige bile sakrivene u garaži u Budestiju od trenutka kad su ukradene.

Za razliku od elektronske opreme, retke knjige je teže prodati.

Iako je 12 članova bande priznalo krivicu, nisu otkrili šta su planirali sa njima.

Romania Stolen Books, ukradene knjige u Rumuniji Foto: Tanjug/AP/Romania Police

Sudbina knjiga i njihova vrednost bili su glavni razlozi zbog kojih je istraga tako dugo trajala.

Iako su istražitelji počeli da otkrivaju članove bande posle nekoliko meseci, nisu mogli da rizikuju i da krenu na njih puno ranije. Zapravo, banda je izvršila niz drugih krađa između 2017. i 2019. godine čak i nakon što je policija znala ko su.

Durham je rekao kako su članovi bande ostavili limenke piva na krovu skladišta koje su opljačkali, čime su policiji dala važan DNK trag.

Video: Hapšenje dvojice osumnjičenih za iznudu dok su uzimali kamatu oštećenom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA