Panika u Evropi zbog "amebe koja jede mozak": Ubila je 2 dečaka u SAD, rečeno da se ne koristi voda

Ameba "Naegleria fowleri" uglavnom se nalazi u toplim vodama, kao što su reke i jezera i uglavnom se javlja u severnim državama SAD, posebno u julu, avgustu i septembru

  • 4
Josiah McIntyre decak kupanje more plivanje voda

Foto: Pixabay, Facebook

Nakon što je dva dečaka iz SAD ubila "ameba koja jede mozak", stanovnicima je rečeno da ne koriste vodu, a panika zbog smrtonosne bakterije polako zahvata i Evropu. Nemci se pitaju da li ova opasnost postoji i u njihovim vodama, dok je poslednji poznati slučaj na evropskom kontinentu bio pre 38 godina.

Desetine hiljada stanovnika Teksasa dobilo je naređenje da ne koristi vodu nakon što je šestogodišnji dečak umro od retke "amebe koja jede mozak", prenosi New York Post.

Džozaja Makentaja (6) umro je ranije ovog meseca, bio je pozitivan na "Naegleria fowleri" nakon što se igrao sa vodenim prskalicama u gradu i kod kuće u predgrađu Hjustona, saopštili su zvaničnici i njegova porodica.

Početna ispitivanja vodosnabdevanja bila su negativna, ali druga runda testova u petak pokazala je pozitivne nalaze sa tri lokacije, uključujući hidrant, rezervoar za prskalice i cev u dečakovoj kući.

decak kupanje more plivanje voda

Foto: Pixabay

Službenici iz komisije za kvalitet životne sredine u Teksasu izdali su hitno upozorenje stanovnicima u kom su im rekli da ne koriste vodu sa česme iz bilo kod razloga, osim u wc šoljama.

Dok rade na dezinfekciji celog sistema, nadležni su u subotu rekli da će voda biti bezbednija ukoliko se prokuva i izdali su niz bezbednosnih protokola za tuširanje i plivanje.

Samo nekoliko nedelja ranije zbog iste amebe preminuo je i dečak Taner Lejk Vol (13) na Floridi, preneli su mediji.

Taner se razboleo nakon porodičnog odmora u julu u kampu u Severnoj Floridi, u kojem postoje jezero i vodeni park.

Hospitalizovan je i stavljen na respirator, ali je skinut sa aparata za održavanje u životu 2. avgusta nakon što nije pokazao nikakvu moždanu aktivnost.

Dečakovi roditelji su nakon njegove smrti upozorili druge porodice na opasnost ove amebe.

Ameba "Naegleria fowleri" se uglavnom nalazi u toplim slatkim vodama, kao što su izvori, jezera i reke, a kontaminirana voda preko nosa dolazi do mozga, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ameba može da izazove fatalne infekcije kod ljudi, a smrti od takozvane "amebe koja jede mozak" ispunjavaju novinske članke širom sveta iz godine u godinu.

Nakon dve smrti u SAD, panika je počela da se širi i Evropom, a mnogi se pitaju koliko su naše vode bezbedne.

Prema Institutu Robert Koh, širom sveta je poznato oko 250 slučajeva primarnog amebnog meningoencefalitisa (PAM), iako se pretpostavlja da ima i veliki broj neprijavljenih slučajeva.

Više od 90 posto slučajeva završi se fatalno, a samo u SAD zabeležena su 145 slučajeva od 1962. do 2018. godine. Od toga su samo četiri osobe preživele.

Ovaj parazit uglavnom se pronalazi u vodama u severnim državama SAD, posebno u julu, avgustu i septembru.

Prema nemačkim medijima, za sada nije poznat nijedan slučaj infekcije u Nemačkoj.

U Evropi je poslednji poznat slučaj bio u Velikoj Britaniji pre 38 godina. Prema Institutu Robert Koh, svako ko je zabrinut da će tokom kupanja pokupiti ovu amebu, mora da drži glavu iznad vode i nosi štipaljku za nos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    28. septembar 2020 | 23:15

    Po celoj Americi ta ameba zivi u raznim vodama,najcesće u jezerima.

  • ČUKAM

    28. septembar 2020 | 23:30

    Od njihovog uranijuma i plutonijuma kod nas obolevaju i umiru mnogostruko više dece i niko ne paniči.

  • Spako Imanjitz

    28. septembar 2020 | 23:54

    pocevsi od Faraona koji je bio cuveni poznati Veliki Majmun , postoje ljudi koji su umislili da su bogom dani i genetski prioritetni u odnosu na druge ljude , virusi , amebe , nacisti , ustashe , cetnici , teroristi , trojanski konji i ostali paraziti su baceni na covecanstvo . Ujedinjeni Robovlasnicki Sistem , rimskosolomonski venecijansko vatikanski jezuiti pedofili popovi i bankari , pedofilski britanski dvor odakle je i Kuracdjordjewitz , saudijsko pedofilsko sekusalno robovlasnistvo nad decom i americki pedofilski Solomonov Hram kod klintonovog tajkuna jevreja Epstajna na Devicanskim Ostrvima . Ako ne razumete o cemu se radi , onda ne razumete da je Jugoslavija i Srbija silovana i da su ujedinjeni robovlasnici i njihov siledzija NATO stavili genetski prioritetnu rimskosolomonsku pedofilsku krunu na zastavu Srbije bas kao da je Srbija Saudijska Arabija a srpska deca su tu za potrebe harema , i naravno NATO je takodjer stavio i rimskosolomonsku pedofilsku vatikansku sahovsku tablu , svi procesiposle klintonove agresije i silovanja Jugoslavije i Srbije su nelegalni i sve lazne drzave stvorene na klintonovm kriminalu su americko robovlasnicko mafijaske narko pedofilske drzave i zakonski su nevazece . Znaci da bi spasili decu od ameba , virus i parazita . prvo se mora skinuti americka nacisticka robovlasnicka kruna sa zastave Srbije jer Kruna u prevodu znaci Korona .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA