≫ 

Holandija ograničava putovanja unutar zemlje? Razmatraju se nove mere zbog korone, blokade neće biti

Premijer je odbacio ideju uvođenja karantina po drugi put, kao i obavezno nošenja maski

  • 2
korona virus, Holandija, cveće Foto: Tanjug/AP

Vlada Holandije razmatra da ograniči putovanje iz i u najveće gradove u zemlji, kao što su Amsterdam, Roterdam i Hag, u cilju borbe protiv drugog talasa epidemije.

Premijer Holandije Mark Rute je u petak rekao da razmatra uvođenje dodatnih regionalnih mera u cilju borbe protiv korona virusa. Ovakva odluka doneta je nakon što je broj novozaraženih, koji je bio relativno nizak krajem avgusta, skočio na preko 2.500, više nego na vrhuncu prvog talasa u aprilu.

Rute je odbacio ideju uvođenja karantina po drugi put, kao i obavezno nošenja maski.

U mere koje bi mogle biti uvedene spada osnaživanje trenutnog režima rada od kuće, uz moguće zatvaranje kancelarija u kojima radi veliki broj zaposlenih, koji ne moraju da dolaze na posao.

Radno vreme kafića i restorana moglo bi da bude ograničeno na 22 sata, dok bi sportski događaji mogli da se održavaju bez prisustva publike. Broj ljudi koji može da bude okupljen na jednom mestu mogao bi biti dodatno ograničen, uključujući i okupljanja u privatnim domovima.

U Holandiji je u prethoda 24 sata prijavljeno 2.914 novih slučajeva korona virusa, tek nešto ispod rekordnih 2.995, koliko je potvrđeno u nedelju.

Broj hospitalizovanih pacijenata i smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 znatno je manji nego u aprilu. Međutim, sa odeljenja intenzivne nege upozoravaju da se sve procedure koje nisu nužne u bolnicama odlažu kako bi se zbrinuli pacijenti zaraženi korona virusom.

Upravljanje pandemijom u Holandiji bazirano je na poštovanju mera distance. Škole su i dalje otvorene, a nošenje maski nije obavezno, osim u vozilima javnog prevoza.

U Holandiji je korona virusom od početka pandemije zaraženo 114.540 ljudi, dok je od posledica COVID-19 preminulo 6.380 pacijenata.

Video: Kisić Tepavčević o ublažavanju mera: Produžava se rad kafića i restorana

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA