≫ 

SZO obezbeđuje 120 miliona brzih testova na koronu za zemlje sa malim i srednjim dohotkom

Ovi testovi pružaju pouzdane rezultate u roku od 15 minuta, kako je naveo generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije

  • 1
Test, testovi, laboratorija, epruvete, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će obezbediti oko 120 miliona brzih dijagnostičkih testova na kovid-19 za zemlje sa malim i srednjim dohotkom, javlja Tanjug.

SZO će testove učiniti dostupnim tokom perioda od šest meseci, a njihova cena maksimalno će iznositi oko četiri evra (pet dolara).

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da testovi pružaju pouzdane rezultate u roku od 15 minuta, prenosi Rojters.

To bi, kako navodi Gardijan, moglo da spasi hiljade života i uspori pandemiju u siromašnim i bogatim zemljama.

Testove, koji izgledaju kao test za trudnoću pošto dve plave linije pokazuju da li je neko pozitivan na korona virus, tumačiće zdravstveni radnik.

Jedan od ova dva testa već je dobio hitno odobrenje Svetske zdravstvene organizacije, a očekuje se da će uskoro dobiti i drugi.

Brzi i laki, ali visokokvalitetni testovi, omogućiće masovni pregled zdravstvenih radnika, koji umiru u velikom broju u zemljama sa niskim primanjima.

Video: Kisić Tepavčević o ublažavanju mera: Produžava se rad kafića i restorana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA