Istaknuti ruski istoričar osuđen na 13 godina zatvora zbog zlostavljanja usvojene ćerke

On je negirao te optužbe, a njegov advokat i pristalice tvrde da su one izmišljene zbog toga što je sarađivao sa grupom za zaštitu ljudskih prava "Memorial"

  • 3
Yury Dmitriyev

Foto: Profimedia

Ruski sud osudio je istoričara Jurija Dmitrijeva na 13 godina zatvora nakon što je preinačio raniju presudu kojom je Dmitrijev osuđen na tri i po godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja usvojene kćerke.

Dmitrijev (64), istoričar koji je poznat po bavljenju zločinima iz vremena Staljina, u julu je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje svoje usvojene kćerke i osuđen na tri i po godine zatvora u gradskom sudu u Petrozavodsku u autonomnoj republici Karelija, na severozapadu Rusije.

On je negirao te optužbe, a njegov advokat i pristalice tvrde da su one izmišljene zbog toga što je sarađivao sa grupom za zaštitu ljudskih prava "Memorial", prenosi Rojters.

Oni tvrde da je njegov pravi zločin to što se posvetio tome da dokumentuje niz kampanja političke represije i progona u Sovjetskom Savezu, poznate pod nazivom "Velika čistka" tako što ce pronaći masovne grobnice i zabeležiti aktove državne represije.

Jedan od advokata Dmitrijeva rekao je da će on uložiti žalbu na ovu odluku, prenosi agencija Interfaks.

Američka ambasada u Moskvi osudila je odluku ruskog suda.

Dimitrijev je tokom suđenja 2018. godine oslobođen inicijalnih optužbi za dečiju pornografiju, koje uključuju optužbe za seksualno zlostavljanje usvojene kćerke, ali je ta presuda kasnije poništena i on je ubrzo uhapšen na osnovu nove optužnice.

Video: Uznemirujuće: Užasni video nasilja nad detetom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    30. septembar 2020 | 08:32

    Тако ради озбиљна држава, одмах иза браве а не као код нас НВО пљују жртве на сав глас .

  • jovo

    30. septembar 2020 | 08:22

    Jadan covek.U Rusiji i Belorusiji si uvek u opasnosti ako otkrijes komunisticka nedela.Nadje KGB nacina da te unisti.Srpska podrska za nasu pravoslavnu bracu.Pitam se dokad vise ovo je doba inerneta i 21.vek

  • navaljni ruski brat

    30. septembar 2020 | 06:03

    Onda se cude komunisti sto ih narod ne podnosiMa doci ce i njima jednom kraj da se nasa pravoslavna braca oslobode jednoumnog jarmaHvala za objavu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA