Sin na kokainu, 4 miliona za sat vremena, uvrede: Šta je sve obeležilo prvi TV duel Trampa i Bajdena

Tramp je pominjao Bajdenovog sina, odnosno njegove probleme sa kokainom kao i to što je navodno uzeo milione dolara od ruskog oligarha

  • 1
Donald Tramp, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama su sve bliži, a prvi TV duel predsednika Donalda Trampa i protivkandidata iz redova Demokrata, Džoa Bajdena, privukao je veliku pažnju svetske javnosti.

Međutim, prema oceni mnogih stručnjaka, njihovu raspravu nisu obeležili unakrsni stavovi, koliko vređanje, provokacije i svađanje. Mnogi smatraju da ni moderator debate Kris Valas nije uspeo da obuzda kandidate za sledećeg predsednika.

Kako piše “Guardian”, to je u nekoliko navrata koristio Tramp i prekidao sagovornika sa upadicama i tako kršio prethodno prihvaćena pravila dijaloga. Naravno, bilo je i slučajeva kada bi Bajden isto radio kada bi govorio američki predsednik.

Građani su izneli nezadovoljstvo kako je tekla debata i bili ljuti na Valasa, koji prema njihovom mišljenju nije vodio “verbalni okršaj” kako bi to trebalo.

- Ne mogu da se setim svega o čemu je besneo - kazao je Bajden Trampu u jednom trenutku tokom debate.

- I ja imam isti problem - odgovorio je Valas.

Nezadovoljstvo debatom obznanili su i obično rezervisani analitičari i novinari, koji ovoga puta nisu mogli da “spuste loptu”.

- Ovo je najgore vođena debata koju sam ikada video - kazao je analitičar CNN-a Džejk Teper, istakavši da je za to u najvećoj meri kriv Tramp, prenosi Guardian.

Njegova koleginica, Dejna Beš, kazala je u programu uživo da je TV duel bio “sr***”.

Tramp odbio da osudi supremiste

 

Voditelj debate pitao je američkog predsednika da li bi osudio grupe kao što su “Ponosni momci” i ostale supremističke grupe, ali on to nije želeo da uradi.

- “Ponosni momci” se drže po strani i u pripravnosti su. Ali reći ću vam zašto neko mora da uradi nešto u vezi sa Antifom, zato što je ovo “levičarski problem - istakao je Tramp tokom debate.

Antifa je širok termin koji se koristi za ideološke antifašističke grupe, ali nije reč o nekoj organizaciji, dok su “Ponosni momci” desničarska grupacija koja je povezana sa nasilnim protestima, posebno u Portlandu, odnosno američkoj državi Oregon.

Prema oceni stručnjaka, Tramp ni u jednom trenutku nije poručio svojim simpatizerima da ostanu mirni i uzdržani tokom izbora, za koje je rekao da postoji velika mogućnost da su namešteni kako ne bi pobedio. Tokom razgovora, prvi čovek Amerike je poručio svojim glasačima da urade ono što bi pomoglo izborima da ostanu slobodni.

Stvari su postale lične

 

Prema tvrdnjama stranih medija, Bajden nije uspevao da održi mirnoću tokom debate sa Trampom.

- Hoćeš li da umukneš čoveče!? - kazao je Bajden Trampu kada je američki predsednik u nekoliko trenutaka pokušao da se ubacuje tokom govora protivkandidata.

Tramp je nekoliko navrata pominjao sina Džoa Bajdenda, Hantera. Pokušao je da stavi u fokus debate Hanterove probleme sa kokainom, kao i na to što je izbačen iz mornarice. Američki predsednik je istakao da javnost nije obratilo dovoljno pažnje na to da je Bajdenov sin uzeo na milione dolara od ruskog oligarha, ali za tu tvrdnju nije pružio nikakve dokaze.

- Moj sin je, kao i veliki broj ljudi, imao problem sa drogom. Međutim, radio je na tom problemu i izlečio sam. Ponosan sam na njega - odgovorio je Bajden Trampu.

Prvi čovek Amerike izgubio je živce kada je Bajden napao njegovu inteligenciju.

- Nisi ti uopšte pametan - kazao je Tramp i zatim dodao da je Bajden diplomirao poslednji u klasu na koledžu (ali nje pokazao transkripte ili dokumenta koji to dokazuju)

Bajden je zatim smejao Trampu.

- Oh, sjaši čoveče - odgovorio je Bajden.

Bez odgovara na politička pitanja

 

Kao i ranije, od Trampa je traženo da kaže koja je njegova strategija koja bi zamenila “Obamacare” plan za zdravstvo. Predsednik je ranije pokušao da ga ukine, ali niti on niti njegovi saradnici nisu predstavili alernativno rešenje za taj problem. Jedino što je rekao tokom debate jeste da je hteo da ga se reši.

Sa druge strane, Bajden nije dao definitivni odgovor na to da li podržava poziv Demokratske partije da obezbedni dodatna mesta u Vrhovnom sudu ukoliko ta politička frakcija preuzme kontrolu nad Senatom i dođe na vlast. Umesto toga, on je gledao direktno u kameru i pozvao Amerikance da izađu na glasanje.

Bajden se obraćao Amerikancima, Tramp svojim obožavaocima

 

Prema oceni stručnjaka, kandidati su došli na TV deul sa različitim ciljevima. Tramp je došao da podstakne bazu svojih simpatizera, nadajući se da bi momentum predsedničke trke preokrenuo u svoju korist pošto po poslednjim podacima kaska za Bajdenom.

Bajden je sa druge strane želeo da se obrati američkom narodu. U većini slučajeva, kada bi odgovarao na pitanja, gledao je direktno u kameru i pozivao glasače da glasaju protiv Trampa.

Američki predsednik je nastojao da predstavi Bajdena kao lidera koji je slab kada je reč o redu i zakonu.

- Ljudi u Americi žele i zahtevaju da vladaju red i zakonu, a ti se čak plašiš i da pomeneš ove stvari - kazao je Tramp Bajdenu.

Bajden je odgoviro da je svakako za red i zakon, kao i pravdu i jednakost.

Ko je “pobedio”?

 

Prema oceni stručnjaka duel nije uticao da se niti Republikanci niti Demokrate nisu ostvarile naročitu prednost posle TV duela. Trampovi simpatizeri su, prema svemu sudeći, uživali u nastupu predsednika, a Bajdenovi glasači su ostali pri svome izboru.

O tome govori i podatak da su iz Bajdenovog štaba, koji je saopštio da su sakupili 3,8 miliona dolara donacija za jedan sat te večeri, što je rekord za tu kampanju.

Video: Tramp: Nisam bio u bunkeru, agenti su me sklonili u Ovalnu sobu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA