≫ 

Velika analiza BBC: Ko je pobedio u prvoj, haotičnoj, debati Trampa i Bajdena?

Ako je suditi prema anketama koje su sprovedene u noći debate, taj čovek je Džo Bajden

  • 6
Donald Tramp, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

BBC je objavio zanimljivu analizu u kojoj je pokušao dati odgovor na pitanje ko je pobedio u sinoćnjoj debati Donalda Trampa i Džoa Bajdena. U debati koja je bila politički ekvivalent međusobnog gađanja hranom pobednik je čovek koji je završio najmanje uprljan.

Ako je suditi prema anketama koje su sprovedene u noći debate, taj čovek je Džo Bajden, kandidat Demokratske stranke, navodi se u analizi BBC. Ako ništa drugo, onda zato što je njegov jedini cilj bio dokazati Amerikancima da može izdržati pritisak, odnosno da neće izgubiti ritam zbog poodmakle dobi. Metaforički rečeno, Bajden je morao pokazati da može podneti da mu se baci pita u lice i pritom zadržati mirnoću, navodi se u analizi.

Kako je Tramp pomogao Bajdenu?

Bajden je uglavnom to uspeo da napravi, iako je to barem delomično bilo zato što je Donald Tramp svojim neprestanim upadicama dao vrlo malo prilike demokratskom kandidatu da kaže nešto što bi zaista moglo naštetiti njegovom cilju, piše BBC.

Donald Tramp kakvog znamo s Tvitera - nekonvencionalan, bombastičan, predsednik koji vređa i širi glasine - bio je takav punih sat i po vremena, koliko je trajala debata. Ono što nije dobro za njega je činjenica da mnogi Amerikanci, među kojima ima i onih koji ga podržavaju, njegovu personu s društvenih mreža smatraju jednim od njegovih najmanje privlačnih atributa, stoji u analizu BBC.

Tramp je želio da uzdrma predizbornu trku koja mu zasad ne ide u prilog, pri čemu je taj trend izuzetno stabilan, stvaranjem razdora na polju ekonomije, zdravstva i društva uopšte, prenosi Index.hr.

No ništa od toga, po svemu sudeći, nije promenilo dinamiku predizborne trke niti je nateralo bilo kog od 10% Amerikanaca koji su po anketama i dalje neodlučni da se predomisle. Jedino što bi se moglo promeniti je njihova odluka da gledaju naredne debate, navodi BBC.

Tramp prekinio Bajdena 73 puta

Od samog početka bilo je jasno kakva će to debata biti, piše BBC. Trampov cilj bio je uzdrmati Bajdena, što je pokušao postići neprekidnim upadicama i prekidanjem bivšeg potpredsednika SAD-a.

Prema podacima koje je objavio CBS, Tramp je Bajdena prekinuo 73 puta u sat i po vremena.

Rezultat je bila serija haotičnih razmena, koje su uključivale Trampovo propitivanje Bajdenove inteligencije te Bajdenovo nazivanje Trampa klovnom. Bajden je, podseća BBC, u jednom trenutku Trampu nedolično rekao: "Hoćeš li začepiti, čoveče?"

U celom nizu Tramp je napadao Bajdena, a ovaj se samo smejao i tresao glavom.

Kad je moderator debate, veteran "Foksa" Kris Valas, najavio da će sledeća tema biti korona virus i da će kandidati imati po dva i po minuta za odgovor, Bajden je Trampu dobacio: "Srećno s tim!"

Moderiranje ove debate je noćas verovatno bio najgori posao u Americi, piše analitičar BBC.

Ključan deo debate dogodio se na samom kraju, kad su kandidati raspravljali o zabrinutostima zbog bezbednosti SAD nakon proglašenja izbornih rezultata, ali i tezama koje dolaze i s levice i s desnice, prema kojima ovi izbori neće biti slobodni i pošteni.

Kad je došlo do diskusije o tom pitanju, ako se to uopšte može nazvati diskusijom, ona se najvećim delom vrtela oko Trampovog prepričavanja zavaravajućih anegdota o korupciji i nekompetenciji vezanih za glasanje putem pošte, na koje će se ove godine zbog pandemije oslanjati milioni Amerikanaca.

- Ovo neće završiti dobro - rekao je Tramp u jednom trenutku, što je sentiment koji nesumnjivo dele mnogi Amerikanci s obe strane političkog spektra, iako iz različitih razloga.

Bajden je pak pokušao zadržati neki nivo digniteta. Pozvao je da se glasovi prebroje i obećao da će poštovati rezultate izbora jednom kad pobednik bude proglašen. Izgledalo je kao da želi reći još nešto na tu temu, ali tada ga je Tramp opet prekinuo, nakon čega je moderator najavio da je debata - gotova.

Melanija Tramp Donald Tramp debata Foto: Tanjug/AP

Naprasan kraj

Bio je to naprasan kraj haotične večeri koja teško da može biti nazvana debatom u tradicionalnom smislu te reči. Ovakvi događaju retko kad odlučuju rezultate izbora, a ova je bila takav nered da će se verovatno malo ko predomisliti zbog viđenog.

To je verovatno loša vest za Trampa, s obzirom na to da je jedna od njegovih glavnih slabosti činjenica da žene iz američkih predgrađa u anketama redovno navode da ih odbija predsednikovo grubo ponašanje.

- S druge strane, ako je Trampov cilj bio pretvoriti predizbornu kampanju u ružan okršaj koji će biračima ogaditi celi proces izbora, moglo bi se reći da je obavio dobar posao - navodi BBC.

Šta vi mislite, ko je pobedio u debati?

Video: Srbi sa Kosova: Predsedniče Tramp, kosovski Srbi zahvaljuju Vam na tome što donosite mir!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    30. septembar 2020 | 18:58

    Senilni bajden.. Razbio ga tramp.. Protiv duboke države.. Za trampa do pobede..

  • Zonbi lobanje

    30. septembar 2020 | 19:00

    BBC je pronašao “pobednika“...preplašenog čikicu koji se ne seća kad je došao,kud je pošao a ne sme da pogleda Trampa da ne zaboravi svoju “recitaciju“.... izmišljatori...!?!

  • Vitez

    30. septembar 2020 | 18:56

    Sad mi trebamo da verujemo bbc, a oni su od početka protiv Trumpa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA