≫ 

Ko su "Ponosni dečaci" zbog kojih je na debati ispao haos? Tramp im poručio da "budu spremni"

Članovi ove grupe sebe opisuju kao "zapadne šoviniste", ali eksperti kažu da je to paravan za antiimigrantsku, antimuslimansku i mizoginu grupu muškaraca čiji je rasizam uočljiv

  • 1
Proud Boys Ponosni dečaci ekstremno desničarska grupa Foto: Tanjug/AP

Ekstremno desničarska grupa "Ponosni dečaci" slavi otkako je predsednik SAD Donald Tramp u debati sa protivkandidatom Džoom Bajdenom u Ohaju odbio da direktno osudi rasiste i one koji propagiraju superiornost belaca, piše Glas Amerike.

Tramp je, inače, kritikovan zato što nikada nije eksplicitno osudio ekstremno desničarske grupacije, a tokom debate moderator Kris Valas ga je upitao da li bi direktno osudio rasističke grupe.

- Koga biste želeli da osudim? - upitao je Tramp, na šta je Bajden odgovorio "Ponosne dečake", što je, inače, ekstremno desničarska grupa koja podržava Trampa.

- Ponosni dečaci, odstupite i budite spremni. Ali reći ću vam nešto… Neko treba da napravi nešto s Antifom i levicom, jer desnica ovde nije ta koja je problem - rekao je Tramp.

Vođe grupe "Ponosni dečaci", koji se često pojavljuju na Trampovim mitinzima, poruke predsednika shvatili su kao podršku u borbi protiv antifašista.

Enrike Tario, jedan od lidera "Ponosnih dečaka", napisao je na Instagramu da ga je "obradovalo što ih je predsednik pomenuo u debati", dok je drugi vođa Džo Bigz otišao i korak dalje.

- Tramp nam je zapravo rekao da ih s.....o! To me čini srećnim - napisao je Bigz.

Kako se navodi, "Ponosni dečaci" su nedavno učestvovali u nasilnim sukobima sa antifašistima u Portlandu, gde već mesecima traju protesti zbog policijske brutalnosti i rasizma.

- Nemojte da vas iznenadi ako narednih dana izjavi nešto kako bi zadovoljio masu. On zna da smo mi dobri momci - napisao je Džo Bigz.

Hajdi Bejrič, koosnivačica Globalnog projekta protiv mržnje i ekstremizma, kaže da su ekstremni desničari srećni kada dobiju podršku od predsednika, ali i da zarađuju novac od prodaje majica na kojima štampaju Trampove komentare.

- Predsednik Tramp im je praktično dao novi slogan - rekla je ona.

Članovi ove grupe sebe opisuju kao "zapadne šoviniste", ali, eksperti kažu da je to paravan za antiimigrantsku, antimuslimansku i mizoginu grupu muškaraca čiji je rasizam uočljiv, iako nikada nisu javno zagovarali državu u kojoj žive samo belci.

"Ponosni dečaci" uglavnom nose crno-žute polo majice, a grupa nema članove samo u SAD, već i u Australiji i Velikoj Britaniji i ti članovi su uglavnom belci, ali ima i izuzetaka.

Grupu koja se odlikuje ideologijom belih supremacista, osnovao je kanadsko-britanski desničarski aktivista i suosnivač magazina "Vajs" Gejvin Mekinis 2016. godine uoči predsedničkih izbora u SAD.

FBI je tu grupu, koja prima isključivo muškarce, 2018. godine klasifikovao kao "ekstremističku grupu". Liga za borbu protiv klevete opisuje grupu kao mizoginsku, islamofobnu, transfobnu i antiimigracionu. SPLC, organizacija za ljudska prava ju je nazvala "grupom koja propagira mržnju".

Da bi se pridružili grupi, članovi moraju da polože zakletvu: "Ja sam ponosni zapadni šovinista, odbijam da se izvinim zbog stvaranja modernog sveta".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA