Papa odbio da primi Pompea: Uveren da bi to Tramp koristio u kampanji

Iz Vatikana su saopštili da papa ne praktikuje da se sastaje sa političarima tokom predizborne kampanje

  • 2
Mike Pompeo, Majk Pompeo Foto: Tanjug/AP

Vatikan je odbio susret pape Franje sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom iz straha da bi Tramp taj susret mogao da iskoristi pred predsedničke izbore.

Sveta stolica odbijanje susreta objašnjava činjenicom da papa ne razgovara s političarima u vreme predizborne kampanje u njihovoj zemlji, a u SAD je u toku predizborna kampanja, preneo je BBC.

Ovo je najnovija u nizu javnih nesuglasica na relaciji Stejt department - Vatikan.

Sveta stolica je ranije optužila državnog sekretara SAD Majka Pompea da koristi pitanje Katoličke crkve u Kini u predizborne svrhe republikanskog kandidata i aktuelnog predsjednika Donalda Trampa.

Reakcija Vatikana izazvana je Pompeovom izjavom da Katolička crkva reskira gubitak "moralnog autoriteta" zbog obnavljanja dogovora sa Kinom u vezi sa imenovanjima biskupa.

Zvanični Peking, međutim, ne odobrava to što katolički vernici u Kini za svog poglavara smatraju papu, prenosi Tanjug.

Papa je 2018. godine postigao sporazum sa Pekingom u nameri da održi određeni uticaja Vatikana na odabir i ustoličenje biskupa u Kini.

Pojedini katolički krugovi, među kojima su i američki desničari, smatraju da je to pogrešno i ocenjuju da papa "popušta Kini".

Poglavar rimokatoličke crkve brani svoj dogovor sa Pekingom tvrdnjom da to doprinosi poboljšanju odnosa i prevazilaženju starih nesuglasica na relaciji Vatikan-Peking.

Video: Srbi sa Kosova: Predsedniče Tramp, kosovski Srbi zahvaljuju Vam na tome što donosite mir!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA