Katastrofa u Ukrajini: Gori Luganska oblast, u požarima poginulo 9 osoba, 14 povređeno

Požari su zahvatili površinu od oko 11.000 hektara, ugrozivši 31 naselja, iz kojih je evakuisano 120 ljudi, navodi služba za vanredne situacije

  • 1
Šumski požar Ukrajina

Foto: ДСНС України

U šumskim požarima koji su zahvatili Lugansku oblast na istoku Ukrajine život je izgubilo devet ljudi, dok je 14 osoba hospitalizovano, preneo je Rojters.

Potpomognuti jakim vetrovima, požari su zahvatili površinu od oko 11.000 hektara, ugrozivši 31 naselja, iz kojih je evakuisano 120 ljudi, navodi služba za vanredne situacije.

Vlasti su saopštile da je do sada potvrđeno 146 požara i da je većina ugašena. Lokalne agencije su prijavile da je u požarima oštećeno najmanje 250 kuća.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su požari možda izazvani granatiranjem iz obližnjeg područja, koje kontrolišu proruski separatisti.

Kancelarija ukrajinskog predsednika pozvala je organe reda da otkriju uzroke požara.

U saopštenju je navedeno da uzroci ovako velikih požara moraju da budu otkriveni, kao i da su uzete u obzir informacije, da bi bar neki požari mogli da budu izazvani "provokativnim granatiranjem koje je moglo da bude sprovedeno iz privremeno okupirane teritorije".

Оперативна інформація щодо гасіння лісових масивів на території Луганської області (станом на 20:00)⤵️На території...Posted by ДСНС України on Четвртак, 01. октобар 2020.

 

 

Prošlog meseca ukrajinska vojska optužila je proruske snage za kršenje prekida vatre sa vladinim snagama.

U sukobu ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika od 2014. godine ubijeno je više od 13.000 ljudi. Primirje je sklopljeno 2015. godine u Minsku, ali se i dalje dešavaju sporadični sukobi sa žrtvama među civilima, ukrajinskim vojnicima i pripadnicima proruskih snaga.

Video: Požarnado: Obratite pažnju na sav užas noći, vetra i plamena

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA