Bucmasti biznismen razbacivao tuđe milijarde: Proslavile ga žurke sa Di Kaprijom, još ga jure

Bucmasti biznismen koji je umešan u jedan od najvećih skandala u istoriji i dalje je u bekstvu

  • 1
Low Taek Jho Foto: Guliver/Taylor Hill/Getty Images

Noću, kad se spremamo za spavanje, često po glavi vrtimo razne nemoguće scenarije. Neki maštaju da uživaju u društvu najzgodnijih manekenki, drugi razmišljaju o bogatstvu, treći o slavi i pevačkoj karijeri... A junak naše priče Džo Lou (38), odlučio je da sebi ispuni sve te maštarije.

Iako za njega verovatno niste čuli, reč je o gospodinu koji se krije iza jednog od najvećih svetskih ekonomskih skandala u istorij. Konzervativne procene govore kako je iz raznih fondova izvukao oko 900 miliona dolara, dok neki smatraju kako je izvukao oko pet milijardi dolara, piše 24sata.hr.

Lou Taek Džo rođen je 1981. godine u dobrostojećoj malezijskoj porodici. Kako bi mu pružili što bolje obrazovanje, jer lova im nije bila problem, roditelji su ga poslali u elitnu londonsku srednju školu Harou (Harrow), koju je pohađao i Vinston Čerčil. Tamo se upoznao s ostalom bogatom decom iz celog sveta, a ubrzo se sprijateljio s Rizom Azizom, još jednim Malezijcem u Londonu.

To prijateljstvo se kasnije pokazalo ključnim za sve njegove ‘poslovne uspehe’. Naime, Riza je usvojeni sin bivšeg malezijskog premijera Najiba Razaka. Kad je ovaj 2009. godine došao na vlast, jedna od prvih stvari koje je napravio bilo je osnivanje fonda “1MDB”, iz kojeg je novac trebalo da se koristi za promociju Malezije po svetu. Ali, gospodin premijer ga je, uz pomoć Džoa, koristio kao privatni bankomat.

Premijer Razak izvlačio je novac kako je hteo, ali to je radio s dozom suptilnosti, za razliku od Džoa. Ovaj bucmasti biznismen odlučio je kako će njegovi prijatelji postati samo ljudi s holivudske A liste. Pa je krenuo da ih impresionira. Kupio je nekoliko dela Van Goga i Monea, Lindzi Lohan je za rođendan poslao šampanjac u vrednosti 50.000 dolara, Kim Kardašijan je poklonio Ferari od 325.000 dolara, u Vegasu je iznajmio ceo klub kako bi on i Leonardo Di Kaprio mogli da se provode s 20 Playboy zečica...

Žurka sa Di Kapriom ga proslavila

- On i Leo bacali su žetone za poker u vrednosti od 5.000 dolara po podu dok su se devojke rvale za njih - ispričao je jedan od učesnika bizarne zabave.

Ubrzo se svetom poznatih raširila priča o super-bogatom Azijcu koji pravi najluđe zabave. Prozvali su ga i “Azijski Getsbi”, a njegove zabave postale su, kako bi rekao Barni iz “Kako sam upoznao vašu majku” - legendarne. Za svoj 31. rođendan navodno je iskeširao, pisao je NY Post, pet miliona dolara.

Novac Leonardo di Kaprio Vuk sa Vol Strita foto: printscreen/youtube/Paramount Pictures

Na zabavu su stigli Bredli Kuper, Ališa Kiz, Benisio Del Toro, Kim Kardašijan, Paris Hilton, Tobi Megvajer... A da se ovi poznati dobro zabave, pobrinuli su se drugi poznati. Nastupali su Kanje Vest, Ludakris, Džejmi Foks, dok je Britni Spirs iskočila iz torte.

Svima njima predstavio se kao uspešan biznismen, delu njih je finansirao albume, davao im je novac za filmove, a oni nisu ništa sumnjali. Zapravo nisu razmišljali odakle mu toliki novac. Bitno da ga njima daje. Samo u “Vuka s Wall streeta” uložio je ‘svojih’ 100 miliona dolara.

U jednoj od svojih najluđih epizoda Džo je podigao Boeing 747, napunio ga s 40 manekenki i alkoholom i iz Njujorka krenuo u Australiju. Tamo je partijao nekoliko dana i privukao pažnju tamošnjih medija. Ali, ubrzo mu je ta silna pažnja presela.

Pad azijskog Getsbija

Džo je ušao u radar obaveštajnih agencija koje su krenule da češljaju njegovo sumnjivo poslovanje. Jer poreklo toliko silnog novca i svih tih nekretnina nikako nije mogao da dokaže. Primera radi, njegova bivša devojka, Miranda Ker morala je američkoj vladi da preda nakit koji joj je Džo poklonio jer je navodno bio ukraden. Vredeo je osam miliona dolara. A za Džoa je to sitnica.

Kako je u Maleziji slabila moć Najiba Razaka, koji je izgubio izbore 2018. godine, a danas zbog ovog skandala služi 12 godina zatvorske kazne, tako je i Džo postao persona non grata, a onda i begunac. I to uspešan bjegunac. Jer i danas se skriva od policije. A za njim je raspisana poternica u Maleziji, Singapuru i SAD. Navodno se skriva u Kini, gde uživa i troši svoje bogatstvo, iako kineske vlasti tu informaciju negiraju.

- Neću se predati jer moja presuda je već napisana. Ne verujem da bi igde imao pošteno suđenje. Ovo je sve jedan veliki politički proces protiv mene jer sam podržavao našeg bivšeg premijera - rekao je Džo u jednom od svojih poslednjih obraćanja. Kasnije se saznalo i kako je nekako nabavio kiparski pasoš, a šuška se da pod lažnim imenom putuje po svetu. Sve one zvezde koje su od njega rado uzimale novac i častile se na njegovim zabavama su ga zaboravile. Kao da nije postojao. Ako ništa, uvek će mu ostati sećanja na lude noći..

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA