≫ 

Srpski pasoš jači od američkog: Passport Index objavio najnovije podatke, evo gde smo mi

Ukoliko gledamo kako se kotiraju i ostale zemlje u regionu, od nas su samo bolje kotirane Hrvatska i Slovenija

  • 36
Pasoši  passport index, Printskrin:Passportindex.org

Passport Index objavio je podatke novih najmoćnijih pasoša na svetu, s kojima se slobodno može putovati bez traženja vize, odnosno s kojima se viza može dobiti odmah po dolasku u drugu zemlju.

Prestižnu titulu ove godine osvojio je Novi Zeland, pošto vlasnici ovog pasoša mogu da putuju u čak 129 zemalja bez vize.

Japan, koji je bio prošlogodišnji pobednik, pao je na drugo mesto koje s njim deli još sedam zemalja - Nemačka, Austrija, Švajcarska, Luksemburg, Irska, Južna Koreja i Australija. Ponosni vlasnici ovih pasoša mogu bez vize da putuju u čak 128 država sveta.

Na trećem mestu, sa mogućnošću da bez dodatnih papira obiđu 127 zemalja jesu Francuska, Španija, Italija, Švedska, Finska i Belgija.

Ono što je zanimljivo jeste da je Srbija na 14. mestu i možemo da putujemo u čak 102 države bez vize, odnosno u 36 dobijamo vizu po dolasku u zemlju. Ovo nas rangira čak sedam pozicija iznad SAD koje su se našle na 21. mestu. Građani SAD mogu da putuju u svega 92 države bez vize, dok im je za 106 zemalja ona potrebna.

Treba napomenuti i da su od Srbije u regionu jedino "jače" Hrvatska i Slovenija, koje zauzimaju osmo, odnosno peto mesto na Passport Index rang listi. Severna Makedonija nalazi se na 16. poziciji, Crna Gora na 18, a Bosna i Hercegovina na 19. mestu.

Video: Kako izvaditi novi pasoš bez previše stresa?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA