≫ 

Opasna poruka predsednika Kine: Si Đinping rekao vojnicima da se spreme za rat

Si Đinping vojnicima rekao da “budu u stanju visoke pripravnosti”

  • 10
Xi Jinping, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Si Đinping, predsednik Kine, posetio je vojnu bazu u južnoj provinciji Guangdong i pozvao tamošnje trupe da ulože "svu svoju energiju u pripremu za rat", prenosi CNN pozivajući se na agenciju Sinhua.

Kineski predsednik je navodno poručio vojnicima da “budu u stanju visoke pripravnosti” i pozvao ih da budu “apsolutno lojalni, čisti i pouzdani“.

Poseta kineskog predsednika trupama u Guangdongu usledila je u trenutku kada su tenzije između Kine i SAD na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija zbog neslaganja oko Tajvana i pandemije koronavirusa.

Bela kuća ranije je izvestila da namerava da proda tri kontingenta oružja Tajvanu, ali se zasad čeka odobrenje američkog Kongresa. U oštrom odgovoru iz Pekinga, portparol Ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian pozvao je Vašington da “odmah otkaže sve planove prodaje oružja Tajvanu” i prekine sve “američko-tajvanske vojne veze”.

Iako Tajvan nikada nije bilo pod kontrolom kineske vladajuće Komunističke partije, vlasti u Pekingu insistiraju na tome da je demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni deo njihove teritorije, s tim što je sam Si Đinping odbio da isključi vojnu silu da ga zauzme ako je potrebno.

Video: Proslava crvenog zmaja! kina obeležava dan državnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    14. oktobar 2020 | 15:36

    Ne verujem da bi se Ameri usudili da udare na Kinu.To je samo malo loženja nacije zbog izbora.Ameri udaraju samo na nejač, a i tu su često polomili zube. Kada bi im Kinezi digli samo dijasporu unutar Amerike, pojeli bi ih za doručak.

  • nikolas

    14. oktobar 2020 | 16:18

    AMERI SPREMILI 200 MILIONA CRNIH VRECA A KINEZI 3 MILIJARDE STAPICA !!!

  • Гаргамел

    14. oktobar 2020 | 15:26

    Наравоученије ... Кина бира председника САД-а !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA