Propovednik i otac đaka proglasili fatvu zbog karikatura Muhameda: Detalji užasnog zločina u Parizu

Francuskog profesora Samuela Patija je u Parizu ubio tinejdžer poreklom iz Čečenije, nakon čega mu je odrubio glavu, snimio je i objavio na društvenim mrežama. Pati je ubijen u petak popodne, kad se vraćao kući iz škole u kojoj predaje

  • 2
Samuel Paty, profesor Samuel Paty / Foto: Twitter

Islamski propovednik i otac učenice koja je pohađala školu u kojoj je predavao ubijeni nastavnik proglasili su fatvu zbog pokazivanja karikatura Muhameda na nastavi, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Žerald Darmanin.

- Oni su očito proglasili fatvu protiv profesora - rekao je Darmanin u intervjuu.

Podsećamo, francuskog profesora Samuela Patija je u Parizu ubio tinejdžer poreklom iz Čečenije, nakon čega mu je odrubio glavu, snimio je i objavio na društvenim mrežama. Pati je ubijen u petak popodne, kad se vraćao kući iz škole u kojoj predaje, prenosi "Le Parisien".

Otac učenice iz škole u kojoj je predavao Pati, kao i jedan islamski propovednik kojeg francuski mediji opisuju kao radikalnog islamista, uhapšeni su nakon brutalnog smaknuća profesora jer su proglasili fatvu protiv Patija.

Otac 13-godišnje učenice, Brahmin Čnina, je zbog Patyjevog pokazivanja karikatura Muhameda tijekom predavanja o slobodi govora pozvao na "mobilizaciju" protiv profesora te je zatražio da mu se da otkaz u školi.

Čnina je na društvenim mrežama objavio nastavnikovo ime i prezime te adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana pre napada, prenosi Index.hr.

Na mobilnom telefonu osumnjičenog ubice, 18-godišnjeg Aboulaha Anzorova, koji je ubijen u okršaju s policijom, pronađena je fotografija profesora Patija i poruka u kojoj priznaje ubistvo.

Svedoci su ispričali kako je ubica viđen u petak u školi, pri čemu je ispitivao učenike gde može da pronađe Patija.

Francuska policija uhapsila je 11 osoba, među kojima su islamski propovednik i otac učenice koji se na pokazivanje karikatura Muhameda žalio na društvenim mrežama.

Istražitelji nisu objavili je li je ubica imao ikakve veze sa školom ili je delovao nezavisno zbog objava na društvenim mrežama. No, deo njegovih rođaka je među uhapšenima, a njegova polusestra se 2014. priključila Islamskoj državi. Njena trenutna lokacija je nepoznata.

Masovni skupovi u Francuskoj

Juče su širom Francuske održani skupovi u znak podrške Samuelu Patiju. Veliki aplauz odjeknuo je na Place de la République u središtu Pariza, a okupljeni su nosili transparent "Je suis enseignant" (ja sam nastavnik).

Predsednik Emmanuel Makron rekao je da je napad imao sva obeležja "islamističkog terorističkog napada" i da je učitelj ubijen jer je "podučavao o slobodi izražavanja".

Place de la République u Parizu prepun je ljudi koji su se okupili u znak podrške Patiju. Nakon minuta ćutanja otpevana je francuska himna Marseljeza.

Slični skupovi održani su u Lionu, Tuluzu, Marselju, Strazburu, Bordou i drugim gradovima.

Video: Policija ubila muškarca koji je odrubio glavu nastavniku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska 🔔🔔🔔

    19. oktobar 2020 | 16:45

    To su « borci za slobodu », kao « nasi » kosovski i bosanski teroristi, zar ne, francuzi!!!

  • Teša

    19. oktobar 2020 | 20:02

    Ne verujem francuzima nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA