≫ 

Fotografija koja muči policiju 34 godine: Ko su "ubice iz Brabanta", čiji je "član" uhapšen u Srbiji

Ubice iz Brabanta, poznate i pod imenom Nijvel banda i "lude ubice" iz Brabanta, odgovorni su za seriju napada u belgijskoj provinciji Brabant. U napadima je život izgubilo 28 osoba, a ranjeno je njih 22

  • 1
Belgija, covek sa puskom u sumi, brabant Fotografija koja muči policiju; Foto: Profimedia/ AFP

Erik Lamer, nekadašnji pripadnik belgijske organizacije navodno povezane sa mafijom, kao i ekstremne desničkarske organizacije WNP, uhapšen je prošle nedelje u Srbiji. On se sumnjiči da je bio umešan u zločine u pokrajini Brabant koji su se događali između 1982. i 1985. godine u kojima je stradalo 28 ljudi. Belgijska policija godinama pokušava da reši ovaj slučaj, a prošle godine je objavila i jednu misterioznu fotografiju.

Lamer je inače bio u bekstvu od 2007. godine.

Inače, 1991. godine ovaj zločinac, poznat kao Zver u gangsterskim krugovima, osuđen je na doživotnu robiju, zbog ubistva dva zlatara u Antverpu. Međutim, 2002. godine pušten je na uslovnu slobodu. Međutim, ovoga puta uhapšen je, navode strani mediji, "zbog moralnih prestupa", a govori se i o silovanju.

Viši sud u Kragujevcu odredio je ekstradicioni pritvor Eriku Lamersu (60), kojeg Belgija traži zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela protiv polnih sloboda.

Šta se događalo u Brabantu?

Ubice iz Brabanta, poznate i pod imenom Nijvel banda i "lude ubice" iz Brabanta, odgovorni su za seriju napada u belgijskoj provinciji Brabant. U napadima je život izgubilo 28 osoba, a ranjeno je njih 22.

Ova banda sastojala se od jezgra trojice ljudi - vođe (nazivan je Div), ubice, koji je bio glavni likvidator i Starac (čovek srednjih godina koji je bio vozač). Njihovi identiteti do danas su ostali nepoznati i ova grupa se tako upisala u gangstersku istoriju po svojoj brutalnosti i misterioznosti.

Ono što je posebno neobično, ali zbog čega je tajna ove bande verovatno i sačuvana, jeste njihov iznenadni nestanak, odnosno raspuštanje 1985. godine. Haotična istraga nikada nije dovela do osumnjičenih.

Inače, zanimljivo je da su njihove akcije bile često amaterski izvedene. Zaboravljali bi da koriste rukavice, maske za lice.

Prema zvaničnim podacima, tokom 1982. godine, grupa je izvela pet napada. Radilo se o oružanim napadama i pljačkama, ali je sve kulminiralo 1983. godine, kada su delovali čak 12 puta.

Najbrutalnije ubistvo dogodilo se na parkingu ispred supermarketa, kada je bez razloga upucano nekoliko prolaznika, a među njima i devetogodišnja devojčica.

Da li je čovek u šumi "ubica iz Brabanta"?

Belgijska policija objavila je u junu prošle godine fotografiju čoveka koji u rukama drži pušku, sumnjajući da je reč o čoveku, članu grupe, odgovorne za misteriozne napade stare nekoliko decenija.

Fotografisan u šumi, muškarac nosi tamne naočare i vojničku majicu i pantalone, te u rukama drži poluautomatsku sačmaricu, prenosi Guardian.

Savezni istražitelji koji su preuzeli slučaj pre više od dve godine naveli su da "počinju od početka", rekao je portparol Erik van Dajs.

Policiji je jedan čovek dojavio da je ovaj muškarac "veoma važan" i predao fotografiju 1986. godine, ali nikada nije rekao ništa više od toga.

Tokom decenija, istražitelji su razmatrali različite teorije, uključujući da je grupa bila deo pokušaja kranje levice ili kraljnje desnice da potkopa državu. Istražitelji su takođe tražili veze sa lokalnim streljačkim klubovima.

Van Dajs je naveo da su istražitelji još jednom pogledali 3.000 imena koja se spominju u ogromnom spisu predmeta i da su započeli DNK testiranje na stotine njih.

Video: Poubijali teroriste, pa objavili snimke njihovih tela: Ruski specijalci sprečili krvoproliće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    19. oktobar 2020 | 17:12

    Ovaj slican ubici americkih i izraelskih predesdnika koi je takodje uhapsen u beogradu danijel korbet a sta ubice rade u beogradu? Logicno rade svoj" posao" po necijem naredjenju dosli valjda nekog da ubiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA