Ruski oficiri hakovali na hiljade kompjutera u svetu i napravili štetu od milijardu dolara?

CNN navodi da su hakeri oficiri Ruskog obaveštajnog direktorata (GRU)

  • 5
Hakeri, Kod, Programiranje Foto: Pixabay.com

Šest ruskih vojnih oficira optuženi su da su hakovali softver koristeći opasan malver i tako uticali da se na hiljade kompjutera isključi, čime su napravili štetu od skoro milijardu dolara, saopštilo je ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je saopštila ta ustanova, oni su pokušali ovim akcijama da “ispune ciljeve ruske vlade da se destabilizuje mreža kompjutera širom sveta”.

CNN navodi da su hakeri oficiri Ruskog obaveštajnog direktorata (GRU), a mete su bile između ostalih Ukrajina, Gruzija, izbori u Francuskoj, kao i Zimske olimpijske igre u Pjongčangu.

Sud u američkoj saveznoj državi Pensilvanija izdao je federalni nalog za hapšenje osumnjičenih.

- Osumnjičeni i ostali saučesnici izazvali su štetu i probleme u kompjuterskim sistemima širom sveta, uključujući Francusku, Gruziju, Holandiju, Južnu Koreju, Ujedinjeno Kraljevstvom i Sjedinjene Američkim Državama - objavili su tužioci i dodali da je taj malver “oborio” medicinske sisteme u Pensilvaniji.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA