≫ 

Od 50 američkih država ovih 9 moglo bi da reši izbore: Sve ih je 2016. osvojio Tramp

Dok je većina saveznih država već opredeljena "republikanski" ili "demokratski", kandidati Donald Tramp i Džo Bajden preostale dve nedelje provešće u borbi za osvajanje "kritičnih država" gde nekoliko hiljada glasača može biti presudno

  • 0
Americki izbori, glasanje, devet drzava, 9 Ilustracija: Nikola Jovanović

U sastavu SAD nalazi se tačno 50 država, ali samo nekolicina njih moglo bi da odluči ishod predsedničkih izbora koji su zakazani za 3. novembar.

I dok je većina saveznih država već opredeljena "republikanski" ili "demokratski", kandidati Donald Tramp i Džo Bajden preostale dve nedelje provešće u borbi za osvajanje "kritičnih država" gde nekoliko hiljada glasača može biti presudno.

CNN navodi devet država koje bi vrlo lako mogle da presude ko će ući u Belu kuću 20. januara 2021. godine. U obzir su uzeti elektorski glasovi, kao i činjenica kako je ta zemlja glasala na prethodnim izborima 2016. godine.

Da podsetimo, da bi jedan kandidat pobedio na predsedničkim izborima potrebno je da skupi 270 elektorskih glasova, a svaka država donosi određeni broj u odnosu na njenu veličinu.

Mičigen

16 elektorskih glasova, 2016. pobedio Tramp, sada vodi Bajden

Ni Hilari Klinton niti bilo ko drugi nije očekivao Trampovu pobedu u Mičigenu 2016. godine. To je bio odlučujući trenutak privlačnosti prema glasačima bele radničke klase otuđene globalizacijom.

Bajden, koji se nadvlači nad Trampovim belim glasačima, mogao bi da bude mnogo jači kandidat od Klintonove. Takođe se oslanja na veliku izlaznost Afroamerikanaca u Detroitu i snažnu podršku u njegovom predgrađu.

Viskonsin

10 elektorskih glasova, 2016. pobedio Tramp, sada vodi Bajden

Još jedna država u kojoj su demokrate pre četiri godine očekivale pobedu. Ipak, kao i Mičigen, Viskonsin je video deformaciju liberalne baze kroz deindustrijalizaciju, sporazume o slobodnoj trgovini koje podržavaju demokrate iz Vašingtona i slabljenje uticaja sindikata.

Tramp će ovde dominirati u ruralnim oblastima, ali Bajden želi veliku pobedu u Milvokiju, njegovim predgrađima i liberalnom univerzitetskom gradu Medison.

Ajova

6 elektorskih glasova, 2016. pobedio Tramp, sada je izjednačeno

Tramp ne bi trebalo da brani Ajovu, državu u kojoj je pobedio sa 9 poena razlike od Klintonove. Ukoliko pogledate mapu Ajove, skoro cela je "crvena", što znači pretežno opredeljena za republikance, ali najveća središta oko De Mojna, Sidar Rapidsa i istočnog grada Davenporta i dalje su "demokratski".

Tramp je potrošio milijarde dolara pomoći poljoprivrednicima, ali oni u Ajovi su osetili teret njegovog trgovinskog rata sa Kinom. Sada se i kovid-19 čvrsto hvata za državu, naglašavajući Trampovo pogrešno rukovođenje pandemijom.

Ohajo

18 elektorskih glasova, 2016. pobedio Tramp, sada je izjednačeno

Predsednik Barak Obama ovde je pobedio dva puta, ali ova "swing" država ima tendenciju ka republikancima u poslednjih nekoliko godina.

Bajdenov apel beloj radničkoj klasi i starijim glasačima daje mu šansu.

Nijedan republikanac nije izgubio Ohajo, a onda osvojio predsedničko mesto. Ukoliko Tramp ovde izgubi, za njega je već verovatno pala zavesa, jer će manje konzervativne "swing state" na zapadu verovatno glasati za Bajdena.

Donald Tramp, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Pensilvanija

20 elektorskih glasova, 2016. pobedio Tramp, sada vodi Bajden

Ako na izborima bude tesno, sve bi moglo da zavisi i od Pensilvanije. Trampova pobeda od pre četiri godine završila je niz od šest demokratskih pobeda demokrata.

Ključ za Bajdena ovde je da "gađa" margine u Filadelfiji i Ptsburgu i njihova predgrađa, dok istovremeno uzima i Trampove glasove u ruralnim oblastima i manjim gradovima poput Skrantona, gde je bivši potpredsednik i rođen 1942. godine.

Severna Karolina

15 elektorskih glasova, 2016. pobedio Tramp, sada je izjednačeno

Prvi znaci da je Severna Karolina prešla iz republikanske države u "nestalni status" pojavili su se kada je Obama tesno pobedio 2008. godine. Kao i u Virdžiniji, ovde postoji rastuća demokratska koalicija, afroamerički glasači i prigradski, obrazovani, etnički raznoliki glasači koje je privukla tehnološka industrija, univerzitetski i medicinski centri...

Ovo je jedna od država u kojima će navodna "tiha većina" novih Trampovih glasača morati da glasa ukoliko on želi drugi mandat.

Džordžija

16 elektorskih glasova, 2016. pobedio Tramp, sada je izjednačeno

Demokrate već nekoliko izbornih ciklusa maštaju o preokretu u kontervativnoj Džordžiji. Rastuća crnačka srednja klasa i rastuća predgrađa u kojima se Tramp loše kreće daju demokratama dodatnu nadu ovog puta.

Predsednik je primoran da igra odbranu u još jednoj državi koju je dobio 2016.

Arizona

11 elektorskih glasova, 2016. pobedio Tramp, sada vodi Bajden

Još jedna država u kojoj promenljiva demografska kategodija daje demokratama šansu da zamene tradicionalne koalicije na Sredjem zapadu.

Arizona ima neke od najvetrenijih predsednikovih pristalica, ali demokrate veruju da je država spremna za promenu.

Florida

29 elektorskih glasova, 2016. pobedio Tramp, sada je izjednačeno

Najkritčnija od svih država. Florida je bila epicentar zloglasnih i spornih izbora 2000. godine na kojima je Vrhovni sud na kraju predap predsednikovanje Džordžu Bušu.

Florida ima sve: tvrde Trampove pristalice, nesrazmernu populaciju penzionera, šire se predgrađa u kojima su politički aktivni Venecuelanci i Kubanci, kao i procvat hispanske kulture oko Majamija.

Na Floridi gotovo sve bude rešeno zbog samo par procenata.

Video: Tramp se oporavio od korone, pa zamešao kukovima ispred pristalica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA