≫ 

U čemu je uspeh Kine u borbi protiv korone? "Lokdaun" je prvi korak, a ne rešenje

U Kini, gde se pojavio novi virus, život se vratio u normalu, a vlasti su sposobne da brzo reaguju na nove slučajeve zaraze i da uđu u trag svima putem raznih metoda

  • 0
Kina, korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Dok se veliki deo Evrope suočava s novim strogim merama zbog korona virusa, Kina u borbi s kovidom-19 postaje sve uspešnija, piše CNN.

Kina je juče drugi kvartal zaredom zabeležila pozitivan ekonomski rast. Mnogi u Evropi su percipirali kineski pristup korona virusu kao drakonski - "lokdaun" od 76 dana u Vuhanu, gde se prvi put pojavio korona virus.

Ali u drugim delovima zemlje nije bilo tako strogih ograničenja, čak ni tokom rane faze pandemije.

Za uspeh Kine u borbi protiv korona virusa uveliko je zaslužan odgovor na rešavanje stvari nakon prekida "lokdauna" - konkretno, sposobnost tamošnjih vlasti da prati slučajeve širom zemlje te pravovremeno informisanje vlasti kad god postoji mogućnost pojave novog skupa zaraza.

Naucnici, Institut, Vuhan, korona, scientists at the Wuhan Institute of Virology

Foto: SHEPHERD ZHOU / Newscom / Profimedia

Jedna od tehnika kojom se služe vlasti jeste sofisticirani sistem kodova sortiranih po bojama pomoću kojim se prati kretanje ljudi. Za ulazak u mnoge prostore potrebno je da osoba ima zeleni kod i njemu odgovarajući QR kod. To je omogućilo regionalnim vlastima da stave određeno područje pod ključ ili po potrebi sprovedu masovno testiranje.

Ta metoda u primeni mogla je da se vidi u gradu Ćingdao na severoistoku Kine gde je u periodu od nedelju dana testirano više od 10 miliona ljudi.

Ulazak u Kinu iz inostranstva takođe je strogo ograničen, a osim strogih mera karantina za sve putnike, zadržavanju virusa pod kontrolom pomoglo je i pridržavanje higijenskih propisa koje su vlasti strogo nadzirale i sprovodile masovne propagandne kampanje, prenosi Jutarnji.hr.

Brza reakcija na nove slučajeve zaraze

 

Kina je ostala u stanju visoke pripravnosti čak i nakon vraćanja u relativno normalno stanje. Vlasti su sposobne da brzo reaguju na nove slučajeve zaraze i da uđu u trag svima putem raznih metoda, a slični napori uloženi su u Južnoj Koreji, Hongkongu i drugim delovima istočne Azije.

Poređenja radi, praćenje zaraženih u Evropi i dalje je nerazvijeno, a sposobnost sprovođenja masovnih testiranja i dalje je slaba u mnogim zemljama. Osim toga, evropske granice su ostale uglavnom otvorene.

- Veliki deo globalne zajednice još uvek nije spreman, mentalno i materijalno, da sprovede mere protiv korona virusa koje su implementirane u Kini - rekli su u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji još na početku pandemije.

Kako se navodi u izveštaju SZO, osnova je proaktivni nadzor, vrlo brza dijagnoza i izolacija, rigorozno praćenje i karantin bliskih kontakata i izuzetno visok stepen razumevanja i prihvatanja tih mera od strane stanovništva.

Iako se kineski model pokazao kao efikasan, a slične metode su se pokazale uspešnim i u ostatku istočne Azije, Evropa i dalje zaostaje.

Video: Za sada nema zatvaranja granica niti govora o policijskom času

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA